Irakiske styrker gør klar til angreb på sidste IS-baser

»Jeres sikkerhedsstyrker kommer nu for at befri Jer«, hedder det i flyveblade nedkastet over grænseregion.

Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, som udråbte IS-kalifatet fra Mosul i midten af 2014, udsendte den 28. september en lydoptagelse, som tyder på, m at han er i livet. Irakiske styrker lagde onsdag an til en offensiv for at generobre den sidste del af irakisk territorium, som stadig er under Islamisk Stats kontrol. Scanpix/- Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irakiske styrker er ved at lægge an til en offensiv for at generobre den sidste del af irakisk territorium, som stadig er under Islamisk Stats kontrol, oplyses det i en militær erklæring onsdag.

»Jeres sikkerhedsstyrker kommer nu for at befri Jer«, hedder det i flyveblade, som er nedkastet over grænseregionen al-Qaim og Rawa.

Den irakiske hær indledte i september en offensiv mod Islamisk Stat (IS) i området Hawija, der ligger vest for oliebyen Kirkuk.

Islamisk Stat har i år mistet store dele af sit territorium i både Irak og Syrien. I sommer generobrede irakiske styrker således den tidligere millionby Mosul fra den militante gruppe.

Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, som udråbte IS-kalifatet fra Mosul i midten af 2014, udsendte den 28. september en lydoptagelse, som tyder på, at han er i live. Der har ellers været adskillige rapporter om, at han skulle være dræbt. I lydoptagelsen opfordrer han sine tilhængere til at fortsætte kampen - trods tilbageslag.

I sidste uge tog Iraks hær kontrollen over områder i det nordlige Irak fra kurdiske styrker. Kurdiske peshmerga-soldater evakuerede områderne, inden de irakiske styrker ankom.

Over de seneste tre år har kurderne i Irak sat sig på områderne som en del af krigen mod jihadister fra Islamisk Stat (IS).

Spændingerne er steget i landet, efter at en ikke-bindende folkeafstemning om kurdisk uafhængighed blev afholdt i slutningen af september.

Over 92 procent af kurderne i det nordlige Irak stemte for løsrivelse, viste det officielle resultat ifølge den kurdiske valgkommission.

Men afstemningen har vakt vrede både i Irak og nabolandene, hvor der bor store kurdiske mindretal.

/ritzau/Reuters