Irakiske styrker finder massegrave med 400 formodede IS-ofre

Opdagelsen blev gjort nær byen Hawija, som jihadisterne tilsyneladende har brugt som en henrettelsesplads.

Efterhånden som regeringstropper er rykket frem på tværs af Irak, har de afdækket snesevis af massegrave med hundredvis af lig. Scanpix/Marwan Ibrahim Fold sammen
Læs mere

Hawija. Massegrave med mindst 400 formodede ofre for den militante gruppe Islamisk Stat (IS) er blevet fundet i nærheden af den tidligere jihadist-bastion Hawija i det nordlige Irak.

Det oplyser den regionale guvernør lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den grusomme opdagelse blev gjort på en militærbase omkring tre kilometer fra Hawija, som jihadisterne tilsyneladende har brugt som en »henrettelsesplads«.

Det oplyser guvernøren i Kirkuk, Rakan Said.

»Ikke færre end 400 mennesker er blevet henrettet, siger han og tilføjer, at nogle var iklædt fangedragter, mens andre var iklædt civilt tøj.«

Islamisk Stat blev tvunget ud af Hawija, der ligger 240 kilometer nord for Bagdad, af irakiske styrker i oktober.

Det skete som en del af en omfattende offensiv, der har betydet, at IS har tabt store dele af det territorie, som gruppen erobrede i 2014.

Efterhånden som regeringstropper er rykket frem på tværs af Irak, har de afdækket snesevis af massegrave med hundredvis af lig.

Massegravene nær Hawija blev opdaget »takket være observationer fra lokale beboere«, som informerede det irakiske militær. Det fortæller general Mortada al-Luwaibi.

En lokal landmand ved navn Saad Abbas fortæller til nyhedsbureauet AFP, at i løbet af de tre år, IS havde kontrol med området, kunne krigere fra gruppen ses »køre rundt i biler med deres fanger«.

»Som regel skød de dem, og derefter begravede de ligene eller brændte dem,« siger han til AFP.

Samme landmand fortæller til CNN, at der eksisterer fem massegrave i området.

Islamisk Stat har i år mistet store dele af sit territorie i både Irak og Syrien. I sommer generobrede irakiske styrker således den tidligere millionby Mosul fra den militante gruppe.

Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, som udråbte IS-kalifatet fra Mosul i midten af 2014, udsendte 28. september en lydoptagelse, som tyder på, at han er i live.

Der har ellers været adskillige rapporter om, at han skulle være dræbt. I lydoptagelsen opfordrer han sine tilhængere til at fortsætte kampen - trods tilbageslag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/