Irakiske elitesoldater er rykket ind i Mosuls forstæder

En irakisk general siger, at elitesoldater nu kæmper i udkanten af Mosul, som forsøges generobret.

Irakiske elitesoldater er rykket ind i al-Karama, der ligger i den sydøstlige del af Mosul, hvor man forsøger at nedkæmpe Islamisk Stat. (arkivfoto) Scanpix/Ahmad Al-rubaye Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mosul. Irakiske elitesoldater er mandag rykket ind i udkanten af Mosul, hvor de udgør en spydspids i kampen om at generobre byen fra Islamisk Stat.

- De er gået ind i Mosul, siger general Wissam Araji fra Iraks antiterrorcenter.

Generalen bekræfter, at soldater fra en særlig antiterrorgruppe mandag er i kamp i kvarteret al-Karama i den sydøstlige del af byen.

Soldaterne i antiterrorgruppen i øst har holdt sig i ro nogle dage, da de var nået hurtigere frem mod Mosul end de øvrige fronter.

En international koalition indledte 17. oktober en storstilet offensiv for at befri byen, som siden 2014 har været besat af Islamisk Stat.

Iraks hær, kurdiske styrker og senest shiitiske militser har i nogle uger angrebet og overtaget landsbyer rundt om Mosul.

Man har også forsøgt at afskære IS' forsyningsrute fra gruppens syriske højborg i Raqqa.

I sommeren 2014 erobrede jihadisterne Mosul i det nordlige Irak. Det skete uden større modstand, da de irakiske soldater flygtede ud af byen.

Hæren efterlod våben, som faldt i hænderne på IS.

Den amerikanske hær rådgiver irakerne i offensiven mod IS. USA koordinerer også de luftangreb, som udføres af en bred koalition af lande - blandt dem Danmark.

Danske F-16-fly har deltaget i bombeangreb mod IS i Mosul, har Forsvaret oplyst.

De danske kampfly har blandt andet kastet præcisionsbomber. Men det er ikke præciseret, hvor mange gange danske fly har været i luften over Mosul.

FN har sagt, at offensiven i Mosul kan ende med en masseflugt af ekstreme dimensioner. En million mennesker kan tvinges på flugt. Indtil videre er tallet dog beskedent.

Alligevel står FN klar med mad og hjælp til flygtninge i et meget stort antal.

Organisationen kan møde de flygtende 30 kilometer fra Mosuls centrum. Inden for denne zone er det for farligt for nødhjælpsarbejdere at bevæge sig.

/ritzau/Reuters