Irakisk milits lægger våbnene

Et halvt års stop for militære aktioner - også angreb mod amerikanske styrker. Sådan lyder ordren fra lederen af Iraks magtfulde Mehdi-milits, Moqtada al Sadr, til sine folk.

I et forsøg på at generobre kontrollen med sin egen milits, og på at reorganisere den, beordrede grundlæggeren af den irakiske Mehdi-milits, Moqtada al Sadr onsdag sine folk til at indstille alle militære aktioner de næste seks måneder.

Det er dog et åbent spørgsmål, om Moqtada al Sadrs budskab vil trænge igennem til alle i den shiamuslimske milits. Den førhen så magtfulde Mehdi-milits er synligt splittet.

Kampe i shiamuslimernes hellige by Kabala de seneste dage mellem folk fra Mehdimilitsen og byens irakiske sikkerhedspoliti - der er loyale overfor det rivaliserende, Iraks Øverste Islamiske Råd, har afsløret, at det tilsyneladende ikke er alle enheder, der lystrer al Sadr. Kampene kostede mindst 50 menneskeliv, de fleste civile som blev fanget i krydsild. Og kampene fik flere hundrede tusinde pilgrimme til at flygte fra byen, hvor de skulle have fejret en religiøs højtid.

Mehdi-militsen har sammen med sunnimuslimske oprørere været kilde til en stor del af den vold der har hærget Irak, og har stået bag talrige aktioner mod amerikanske og andre koalitionsstyrker med bl.a. vejsidebomber. Det gælder også angreb mod de daværende danske styrker i Basra.

USA's militær mener, at flere løsrevne fraktioner fra Mehdi-militsen støttes af Iran med træning, våben og penge og forsvarsministeriet Pentagon har erklæret, at Mehdi Militsen er den største trussel mod fred i Irak.

Moqtada al Sadrs erklæring er derfor et forsøg på at skille sine får fra bukkene. Et forsøg på at reorganisere.

Spurgt af Reuters Bureau om den erklærede seks måneder lange våbenhvile også omfatter angreb mod amerikanske styrker, svarede en rådgiver for al Sadr:

- Alle typer af væbnede aktioner skal standses - uden undtagelse.

Iraks nationale sikkerhedsrådgiver Mowaffaq al-Rubaie bød onsdag aften suspenderingen af kamphandlingerne velkommen:

-Bliver de en realitet, vil det mindske volden i landet en god del, sagde han til CNN.