Irakisk kritik af USAs angreb på Iran

Fremtrædende irakiske politikere kritiserer nu, at USA optrapper kampen mod Irans indblanding i irakisk politik og iranernes støtte til militsgrupper i Irak.

To irakiske drenge samler ligdele op efter en bilbombe eksplosion i Sadr By i Bagdad i går. <br>Foto: Wissam Al-Okaili/AFP Fold sammen
Læs mere

En af Iraks mest magtfulde shiamuslimske politikere fordømmer nu de amerikanske styrkers anholdelse i sidste uge af seks iranere i det nordlige Irak. Det er et angreb på Iraks suverænitet, lyder kritikken fra Abdel Aziz al-Hakim,der er leder af den største politiske gruppering i det irakiske parlament - Det øverste Råd for den Islamiske Revolution i Irak.

»Uanset den iranske position så betragter vi disse aktioner som ukorrekte. De repræsenterer en form for angreb på Iraks suverænitet, og vi håber, at den slags ikke gentages,« siger al-Hakim i et interview med BBC.

I sidste uge stormede amerikanske styrker et iransk kontor i byen Irbil i det nordlige Irak. Seks personer, der ifølge USA er tilknyttet en afdeling af den iranske revolutionsgarde, som forsyner irakiske oprørere med våben, blev anholdt. Det er anden gang, at amerikanske styrker stormer iranske interesser i Irak, og det er ikke kun den fremtrædende shia-politiker, Abdel Aziz al-Hakim, der mener, at det er to gange for meget.

Også Iraks tidligere premierminister, Ibrahim al-Jaafari, er ude med riven. Irak skal ikke være et sted, hvorfra der udsendes trusler mod andre lande, fastslog al-Jaafari i går med henvisning til, at USAs præsident, George W. Bush i sin netop fremlagte Irak-strategi lægger op til en langt hårdere kurs over for Irans og Syriens påståede negative indblanding i det irakiske blodbad.

»Vi ønsker ikke, at Irak skal udgøre en trussel mod noget andet land. Vi accepterer heller ikke, at noget naboland udgør en trussel mod Irak,« sagde den tidligere premierminister.

Udtalelserne vidner om, at de irakiske politikere i stigende grad begynder at ligge afstand til USAs forsøg på at bestemme tempo og retning i landets udvikling. Den irakiske regering har således også bedt omverdenen om at blande sig uden om med hensyn til Iraks fortsatte brug af dødsstraf.

Flere terrorbomber
Et mere og mere selvbevidst og nationalistisk magtapparat i Irak kan blive et stort problem for USA og de andre lande i koalitionen, fordi de fuldstændig er afhængige af de irakiske politikeres samarbejdsvilje, hvis situationen i Irak skal blive bedre.

Og endnu en terrorbombe vidnede i går om, at det fortsat går i den forkerte retning i Irak. Mindst 15 mennesker blev dræbt og 33 såret af en bombe, der i går eksploderede på en markedsplads i den store shiamuslimske bydel Sadr City i hovedstaden Bagdad. I Kirkuk i det nordlige Irak blev ti mennesker meldt dræbt af en selvmordsbombemand, som sprængte sin lastbil i luften ved en politistation. Onsdagens attentater kommer dagen efter, at 70 mennesker blev dræbt og 138 såret af to bomber, der tirsdag eksploderede uden for et universitet i Bagdad.

Iraks premierminister, shiamuslimen Nuri al-Maliki, gav i går sunnimuslimske ekstremister skylden for tirsdagens bombemassakre ved Mustansiriya-universitetet. Det var personer, som støttede ekspræsident Saddam Hussein, der stod bag, sagde premierministeren, der omvendt beskyldes for at holde hånden over de forbryderiske shia-muslimske militser.