Irak til USA: »Vi kan finde nye venner«

Den irakiske premierminister Nuri al-Maliki bed i går af den amerikanske præsident Bush. Fra Syrien udtalte al-Maliki, at Irak kan alliere sig med andre end Vesten. Bush kaldte tirsdag al-Maliki-regerings politiske dødvande »frustrerende«.

Mens Nuri al-Maliki og George W. Bush er i politisk slagsmål, hjælpes amerikanske og irakiske soldater med at fange formodede al-Qaeda-krigere omkring Baquba. Foto: AFP<br> Fold sammen
Læs mere

Iraks premierminister Nuri al-Maliki langede i går ud efter den amerikanske præsident Bush som svar på kritisk tiltale. Bush sagde tirsdag, at Malikis regeringsstil og mangel på resultater var »frustrerende«.

På en pressekonference i Syriens hovedstad Damaskus gav Maliki igen: »Ingen har ret til at trække tidsfrister ned over hovedet på den irakiske regering. Den blev valgt af sit folk.« Maliki afsluttede med udtalelserne et tre dages besøg i Syrien, som USA ser som en del af en »ond akse«. Premierministeren tilføjede syrligt, at Irak »kan finde venner andetsteds«.

Bushs bemærkninger i tirsdags var et markant skift i tonefald. Præsidenten har de seneste måneder gentagne gange opfordret Maliki til at skabe politisk stabilitet mellem Iraks mange fraktioner. Men hans udtalelser tirsdag var de hidtil skarpeste om, hvorvidt Maliki kan overleve.

Bush sagde, at det fundamentale spørgsmål er, »om regeringen indfrier folkets krav?« Og hvis den ikke gør det, vil folket »erstatte regeringen,« lød det fra Bush. »Det er op til irakerne at træffe den beslutning, ikke til amerikanske politikere,« fortsatte han.

Massiv kritik
Amerikanske politikere har ellers i den grad været ude med riven i forhold til Maliki i denne uge. I mandags sagde senatorerne Carl Levin, formand for Senatets Militære Komité og John Warner, panelets ledende republikaner, at de ikke var optimistiske omkring den politiske situation i Irak.

»De nuværende møder mellem irakiske politiske ledere på højt niveau kan være sidste chance for denne regering til at overkomme den irakiske politiske krise,« lød det i en fælles erklæring efter de to topsenatorers besøg i Irak. Senator Levin gik skridtet videre og sagde, at han håber, at det irakiske parlament »vil stemme Maliki-regeringen ud af regeringskontorerne og være klogt nok til at erstatte regeringen med en mindre sekterisk og mere forenende premierminister og regering.«

Den amerikanske ambassadør i Irak Ryan Crocker har også udtalt, at han var skuffet og frustreret over Maliki-regeringens manglende politiske fremskridt.

De amerikanske udmeldinger står i skarp kontrast til Bushs tidligere forvisninger om, at Maliki er »den rigtige mand for Irak,« som præsidenten sagde, da han mødte Maliki i november i Jordans hovedstad Amman.

I de sidste måneder har adskillige irakiske politikere forladt Malikis regerende koalition. Men det er uvist, om nogen gruppe har den politiske ballast og magt til at vælte ham og danne en ny regering. At fælde Maliki ville fordre en majoritet i det irakiske parlament, som har 275 medlemmer. Så længe den shiamuslimske blok og kurdiske partier støtter Maliki, mangler hans modstandere vægt til at vælte ham.

Hvis regeringen skulle falde, ville det også gøre USAs bestræbelser på at stabilisere Irak endnu vanskeligere. Det tog månedsvis af hændervridning at danne den nuværende regering.

15. september vil ambassadør Crocker og den amerikanske kommandør i Irak, general David Petraeus, aflevere en rapport om status for den militære og politiske udvikling i Irak til den amerikanske kongres. De ventes at finde militære fremskridt. Men det vil blive vanskeligt at påvise lyspunkter i den politiske fragmenterede situation. Der hersker fortsat stor mistillid mellem shia- og sunnimuslimer, og Maliki-regeringen har ikke gjort fremskridt på de mest centrale emner.