Irak har indledt den allerhårdeste del af slaget om Mosul

Irakiske styrker satte søndag den endelige offensiv mod Islamisk Stat i den vestlige del af Mosul i gang. Frygt for store civile tab.

Arkivfoto. Irakiske styrker satte søndag den endelige offensiv mod Islamisk Stat i den vestlige del af Mosul i gang. Frygt for store civile tab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele Mosul-operationen skulle have været afsluttet ved nytår. Men først nu går den irakiske hærs offensiv mod Islamisk Stat ind i sin afgørende og hårdeste fase.

Tidligt søndag annoncerede den irakiske premierminister, Haidar al-Abadi, i en TV-transmitteret meddelelse, at slaget om Mosuls vestlige side er indledt.

»Vi kommer til Nineveh for at befri den vestlige side af Mosul,« sagde al-Abadi i meddelelsen.

Siden oktober 2016 har den irakiske hær kæmpet i den østlige del af Mosul med hjælp fra den amerikansk anførte koalition. I øjeblikket er hele den østlige del befriet, mens den vestlige del af Mosul nu bliver angrebet fra både syd og øst.

»På førstedagen er 79 jihadister fra Islamisk Stat blevet dræbt,« oplyser Elijah Magnier, chefkorrespondent for den kuwaitiske avis, al-Rai via Twitter.

Slaget om den vestlige del af byen ventes at blive hårdere end den østlige front. Dels fordi Islamisk Stat er omringet og ventes at kæmpe til det sidste. Dels fordi gaderne i den vestlige del er mere tætbefolkede og smallere. Menneskerettighedsgrupper advarer mod høje civile tabstal og anslår, at der stadig opholder sig op til 750.000 civile i den vestlige del af byen.

»Mange civile er uden vand og elektricitet. De dårligst stillede familier spiser kun en gang om dagen,« siger Lise Grande, FNs humanitære koordinator, til NBC News.

Eliteenhed har lidt store tab

I modsætning til de fire første måneder af Mosul-operationen deltager Hashd al-Shaabi, de såkaldte irakiske shiamilitser, nu aktivt i offensiven. I slutningen af 2016 vedtog det irakiske parlament en lov, der gør shiamilitserne til en integreret del af den irakiske hær. Dette til trods for, at Iraks premierminister ved offensivens begyndelse lovede, at shia­militserne ikke ville få lov til at deltage i bykampene.

I løbet af de seneste dage er video­optagelser blevet offentliggjort, hvor mænd, der angiveligt er en del af den irakiske hær, torturerer og likviderer ubevæbnede krigsfanger i den østlige del af Mosul. Ifølge The Guardian har den irakiske regering indledt en efterforskning af hændelserne. Ifølge regeringen vil eventuelt skyldige blive retsforfulgt.

Den irakiske hær har ikke offentliggjort officielle dødstal i løbet af de fire første måneders Mosul-offensiv, men eliteenheden Golden Division har lidt store tab. Ifølge uofficielle irakiske kilder er op til 30 procent af eliteenhedens soldater blevet dræbt eller såret. Disse tal er ikke bekræftet fra officiel irakisk side.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten