Irak forbyder alkohol i uventet afstemning

Parlamentet i Irak har forbudt både salg og produktion af alkohol. Forfatningsbrud, mener kritikere.

Det er slut med at skåle i vin i Irak. Landets parlament har vedtaget et forbud mod salg, import og produktion af alkohol. Arkivfoto Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens verdens øjne er rettet mod offensiven ved den irakiske storby Mosul, har Iraks parlament i Bagdad i weekenden overraskende vedtaget at forbyde salg, import og produktion af alkohol.

Det blev ifølge kilder i parlamentet først besluttet i sidste øjeblik, at der skulle stemmes om et alkoholforbud. Dermed blev modstanderne af sådan et tiltag gevaldigt overrasket, da det blev stemt igennem.

Tilhængere af forbuddet mener, at Iraks forfatning retfærdiggør et forbud, da der ifølge forfatningen ikke må være love, som strider mod islam.

Den modsatte lejr bruger selvsamme forfatning, når der skal argumenter på bordet. Forfatningen garanterer nemlig også religiøse minoriteters traditioner i det muslimske land.

Yonadam Kanna, kristent parlamentsmedlem gennem mange år, fortæller til nyhedsbureauet AFP, at det fremover vil koste mellem 55.000 og knap 140.000 kroner at bryde alkoholloven.

- Denne lov vil gøre folk arbejdsløse, forbruget af narko vil stige, og økonomien vil blive påvirket, siger Yonadam Kanna.

Han vil appellere forbuddet til en føderal domstol.

Ammar Toma, shiamuslimsk parlamentsmedlem, var med til at stemme forbuddet igennem. Han mener, at "effekterne af alkohol på samfundet er store, de omfatter fattigdom, terrorisme og sociale problemer".

- I forhold til de personer, der vil miste deres job, så kan der findes nye job til dem, siger Ammar Toma uden at uddybe yderligere.

Det er sjældent, at restauranter og hoteller i Irak serverer alkohol. Men særligt i hovedstaden, Bagdad, er der massevis af små butikker, der sælger øl og spiritus.

I Irak er der også flere selskaber, der producerer alkohol af forskellig art.

/ritzau/AFP