Intet nyt fra NATO-fronten: Fogh stadig favorit

En afgørelse om NATO-posten trækker ud til næste uge.

Det kommer nok til at tage NATO en uges tid endnu, før de 26 medlemslande i alliancen når til enighed om at udpege statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som NATOs generalsekretær.

Et møde mellem NATO-landenes ambassadører i går i Bruxelles gav som forventet intet gennembrud, idet enkelte lande stadig ikke har meldt ud. Men det er fortsat ambitionen at nå til enighed op til NATOs topmøde, der indledes fredag aften i næste uge med en arbejdsmiddag i Baden Baden, hedder det fra NATOs hovedkvarter.

En amerikansk dilomatisk kilde vurderer, at Tyrkiet i næste uge vil være talt så meget på plads, at man kan skride til en afgørelse. Tyrkiet er den sidste forhindring, slås det fast, efter at de central- og østeuropæiske landes opbakning til den polske kandidat, landets udenrigsminister Radoslaw Sikorski, er smuldret.

»Mine rådgivere arbejder med sagen. Når det er nødvendigt at træffe en beslutning, så bliver der truffet en beslutning,« sagde den tyrkiske præsident Abdullah Gul under et besøg i Baghdad.

Islamisk kritik
Internt i det regerende islamisk-konservative regeringsparti og i dele af tyrkisk presse er det blevet kritiseret, hvis NATO skal ledes af en politiker fra netop Danmark, der i 2006 lagde sig på kant med store dele af den islamiske verden på grund af Muhammed-tegningerne.

En diplomatisk kilde i NATO understreger, at der arbejdes på de indre linjer – især fra amerikansk side – for at overvinde de tyrkiske forbehold. Den amerikanske præsident Barack Obama besøger Tyrkiet den 6.-7. april umiddelbart efter NATOs topmøde, og der er derfor al mulig interesse fra både amerikansk og tyrkisk side for at få sagen om NATO-generalsekretærposten afklaret inden.

Island lod i går som det seneste af medlemslandene forstå, at man bakker op om Anders Fogh Rasmussen. Det sker efter, at den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre på et politisk møde i Oslo tidligere på ugen sagde, at han ikke selv har ambitioner om at blive NATO-generalsekretær. Men at han da er sikker på, at den næste NATO-chef kan forstå norsk.