Intet håb om kompromis i Thailand

Thailands regering har afvist at forhandle med de regeringsfjendtlige demonstranter med FN som mægler i den eskalerende konflikt, der de seneste dage har kostet mindst 31 mennesker livet.

Munke beder for fred ved Victory Monument - mellem anti-regeringsdemonstranter og militær. Fold sammen
Læs mere
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BANGKOK: Thailand greb i går til skrappe foranstaltninger mod de regeringsfjendtlige demonstranter og afviste krav om forhandlinger med FN som mægler. På fjerdedagen af de voldsomme sammenstød med soldater bad de samtidig lederne om straks at overgive sig.

Den slukkede dermed håbet om et kompromis, som kunne sætte en stopper for kampene, der har kostet mindst 31 mennesker, alle civile, livet, såret 230 og gjort en af Asiens mest dynamiske byer til en slagmark samt øget risikoen for en større konflikt.

»Vi kan ikke bakke ud nu,« sagde premierminister Abhisit Vejjajiva i TV og sammenfattede dermed regeringens alt-eller-intet-forsøg på at ende to måneders protester, der havde til formål at afsætte hans skrøbelige sekspartikoalition.

I ledtog med eliten

Demonstranterne, hvoraf de fleste er fra landområderne eller fattige fra byerne, er tilhængere af den afsatte premierminister, Thaksin Shinawatra. De beskylder regeringen for at have været i ledtog med den kongelige elite og domstolene om at vælte to Thaksin-allierede regeringer.

Analytikere og diplomater siger, at militæret lader til at have undervurderet beslutsomheden hos de tusinder af »rødskjorter«, som i de sidste seks uger har barrikaderet sig på et tre kvadratkilometer stort område med luksushoteller og butikscentre.

»Medmindre regeringen slår hårdt ned og gør det uden vaklen - og det er et stort spørgsmål - vil vi komme til at se plyndringer og guerillakrig, og dette vil muligvis vil brede sig til andre områder,« sagde en asiatisk diplomat.

Og det er allerede begyndt at ske.

En undtagelsestilstand gælder nu for over en fjerdedel af landet, efter at den i går blev erklæret i yderligere fem provinser, så der nu er tale om i alt 22. Der opstod nemlig uroligheder i den nordlige og nordøstlige del af landet, hvor over halvdelen af Thailands 67 mio. indbyggere bor, og hvorfra Thaksin henter det meste af sin støtte.

»Muligheden for en større civil konflikt er stor,« sagde Federico Ferrara, professor i statskundskab ved Singapores Universitet. »Det kan tænkes, de kommer til at stå med et endnu større problem, når Bangkok er »ryddet« for rødskjorter - især hvis de bliver nødt til at slagte hundredvis af mennesker,« tilføjede han.