Intet er for bizart til at blive en nordkoreansk nyhed

Nordkoreas absurde personkult og ekstreme propagandametoder har medvirket til, at intet er for bizart til at blive nyheder verden over. Men mange af fortællingerne om det lukkede land er vandrehistorier, der bliver genbrugt – eller halve sandheder fra anonyme kilder.

I weekenden gjorde han det igen, Nordkoreas leder Kim Jong-un, og skrev sig ind i Nordkoreas vandrehistorie ved at udførte en bedrift, som blev omtalt verden over. Ifølge officielle bulletiner og fotografier besteg Kim Jong-un Nordkoreas højeste og snedækkede bjerg, Paektu, iført jakkesæt, diplomatfrakke og lædersko – og kunne lade sig hylde af meget begejstrede soldater på toppen. Foto: Nordkoreas officielle nyhedsbureau KCNA/AFP Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Nordkorea har i over et halvt århundrede været storleverandør af propaganda pakket ind som folkeoplysning. Hvad enten det gælder forholdet mellem Nord- og Sydkorea, landets teknologiske udvikling eller militære styrke trives fiktionen i strømmen af nyhedstelegrammer fra styret i Pyongyang.

Mere end noget andet sted gælder det for den ekstreme persondyrkelse af tre generationer af ledere. Kim Il-sung, Kim Jong-il og nu Kim Jong-un har semireligiøs status på den nordlige del af den koreanske halvø. Hvor end han går, bliver Kim Jong-un tilbedt af masserne. Da han forleden besteg Nordkoreas højeste bjerg, kunne han på toppen lade sig hylde af nordkoreanske soldater. Sådan ser det i hvert fald ud i de statslige medier.

Et andet nyt eksempel på historier om Kim Jong-uns overmenneskelige natur kan man læse om i nordkoreanske undervisningsmaterialer. En manual fordelt til landets lærere beskriver, hvad undervisningen skal omkring i faget »Kim Jong-uns revolutionære aktiviteter«, der er et nyt fag på skoleskemaet.

Her skal børnene undervises i, at landets leder er umanerligt talentfuld og altid har været det. Han kunne køre bil som treårig, og i en alder af ni vandt han en kapsejlads mod en udenlandsk direktør for en yachtproducent.

Alt sammen tilpas opfindsomt til at lyde nordkoreansk. Måske. For er historien om det nye nordkoreanske curriculum vitae overhovedet ægte?

En mester til golf

Den stammer fra en sydkoreansk TV-station, men dokumentation er der ikke meget af i de vestlige medier, der har bragt den. Andray Abrahamian, der har forsket i internationale mediers dækning af Nordkorea, tvivler. Selv efter nordkoreanske standarder giver det ikke meget mening at sætte en treårig bag rattet.

Det er meget tænkeligt, at historien har ændret sig og er blevet mere spektakulær på vej fra Nordkorea over Kina til Sydkorea, hvilket typisk er ruten for nyheder, forklarer han. Ingen ved det med sikkerhed – og de færreste bekymrer sig om det. Inklusive de mange hjemmesider og blogs, der tjener annoncepenge hjem, når læsere klikker ind på en ny, skør artikel om Nordkorea.

»Pointen er, hvem interesserer sig for, om det er sandt? Det giver en masse klik, fordi det er underligt. Som medieforbrugere er vores appetit på nyheder fra Nordkorea uendelig,« siger Andray Abrahamian.

Vandrehistorier om nordkoreanske ekstremer dukker med jævne mellemrum op selv i respekterede medier. Ofte baseret på sydkoreanske nyhedskilder, der citerer anonyme personer i regeringen eller efterretningstjenesten i Sydkorea.

»Og når først et nogenlunde respektabelt medie har bragt historien, bliver det i orden for alle andre også at gøre det ved at citere det første medie. Derefter får historien sit eget liv på internettet. Det bedste eksempel på det er myten om, at Kim Jong-il laver en hole in one, hver gang han spiller golf. Ingen ved, hvor den historie kommer fra,« siger Andray Abrahamian.