Internt oprør mod Ungarns Orbán i det borgerlige Europa

Europas mest indflydelsesrige politiske partigruppe, det borgerlige EPP, overvejer nu, om Ungarn med premierminister Viktor Orbán i spidsen stadig kan være medlem efter blandt andet en ny universitetslov, der kan tvinge et af Ungarns bedste universiteter i knæ, og en ungarsk regeringskampagne mod lovgivning fra Bruxelles.

Viktor Orbán har sendt et spørgeskema ud til den ungarske befolkning med titlen »lad os stoppe Bruxelles«. Foto: Domenic Aquilana/EPA Fold sammen
Læs mere

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er igen til heftig intern debat i det fine borgerlige, kristendemokratiske selskab i Europa – European People’s Party (EPP), der også tæller Tysklands kansler, Angela Merkel, og sidder på alle EUs tre topposter.

Orbáns Fidesz-parti har været medlem siden 2000, men ændringer af forfatningen og begrænsninger af mediefriheden i Ungarn har tidligere bragt medlemskabet op til debat, og denne gang er det så en ny universitetslov, som ifølge kritikere fra hele Vesten er specifikt designet til at lukke Central European University (CEU). Et universitet, der blev oprettet i begyndelsen af 1990erne af den stærkt liberale, Orbán-kritiske forretningsmand George Soros, og som ifølge Times Higher Education er Ungarns bedste universitet.

Selv om Orbán afviser, at det er formålet med loven, er uvejret i Orbáns egen politiske familie i Europa voldsommere denne gang end tidligere, hvor EPP aldrig for alvor har overvejet at ekskludere Orbáns Fidesz-parti på grund af både historiske bånd og vægten af Fidesz’ loyale stemmer i Europa-Parlamentet.

For samtidig har Orbán lanceret en såkaldt »national høring«, hvor der sendes et spørgeskema ud til den ungarske befolkning med titlen »lad os stoppe Bruxelles«, og i EPP er man mildt sagt rystet over spørgsmålene, der anses for at være manipulerende og i strid mod det europæiske sindelag, som kendetegner EPP.

Kollega: »Så forlad dog EU«

Da Fidesz-partiets 11 medlemmer af Europa-Parlamentet onsdag rundsendte en mail til de øvrige godt 200 medlemmer af EPP i Europa-Parlamentet og kastede kritikken af universitetsloven hen som »propaganda«, flammede det interne bål for alvor op.

»Drop de dårlige undskyldninger. Vi ved, hvad der sker, og hvorfor. Det eneste rimelige spørgsmål er: Hvorfor forlader I ikke både EPP og EU? Den latterlige og absurde »nationale høring«, I er i gang med, fortæller os igen, at I praktisk er på vej ud. Så gå. Vær venlig at gå,« lød det barske svar på mailen fra EPP-kollegaen Frank Engel fra Luxembourg, der har videresendt sit svar til Berlingske.

Den tidligere udenrigsminister i Letland, Sandra Kalniete, der ligeledes sidder i EPPs gruppe i Europa-Parlamentet, har også taget bladet fra munden.

Hun har skrevet under på et åbent brev fra »bekymrede europæere«, der også tæller danskerne Lykke Friis, Connie Hedegaard og Stine Bosse. I brevet hedder det:

»Vi opfordrer EU-regeringer, ledere og EU-Kommissionen til stærkt at fordømme den ungarske regerings angreb på akademisk frihed og opfordrer premierminister Orbán til at overholde de grundlæggende principper og værdier i EU.«

Også EPPs leder i Europa-Parlamentet, tyske Manfred Weber, har på Twitter gjort det klart, at »frihed til at tænke, forske og ytre sig er essentielt for vores europæiske identitet,« og tilføjet, at EPP vil »forsvare dette for enhver pris«.

EU-Kommissionen er allerede gået i gang med at vurdere, om ændringen af universitetsloven, der blev vedtaget efter en haste­behandling tirsdag, strider mod EU-lovgivningen og vil komme med en vurdering på onsdag og Weber har understreget, at Fidesz må at rette ind efter, hvad EU-Kommissionen kommer frem til.

Men selv hvis Orbán trækker i land med universitetsloven, kan »lad os stoppe Bruxelles«-kampagnen blive dråben, der får bægeret til at flyde over for EPP.

»Stemningen er lidt, at denne gang kan de ryge ud. »Stop Bruxelles«-kampagnen er helt uantagelig,« fortæller en kilde i EPP, der ikke ønsker sit navn offentliggjort.

Den rumænske Europa-parlamentariker Siegfried Muresan, der er talsmand for EPP, lægger heller ikke skjul på, at alt overvejes denne gang. Fredag sagde han til onlinemediet Euractiv, at stats- og regeringscheferne, der hører hjemme i EPP, skal have en dybtgående diskussion forud for det næste EU-topmøde 29. april. Han truede direkte Budapest med den såkaldte »atombombemulighed« i form af Artikel 7, hvor et land kan fratages stemmeretten i EU.

»Hvis situationen med Ungarn fortsætter, kan Artikel 7 komme på bordet,« sagde Muresan.

Historiske bånd

Det er dog aldrig sket før, og som den europæiske udgave af Politico påpeger, er Orbán flere gange gået over stregen, men aldrig ud over kløften.

Fidesz opstod i sin tid som et undergrundsparti, der var i opposition til kommuniststyret før jerntæppets fald, og der var stor glæde i EPP, da Orbán – som var en af Fidesz’ medstiftere – tog Fidesz ind i EPP-familien i 2000. Samtidig stemmer Fidesz’ medlemmer af Europa-Parlamentet stort set altid efter gruppens officielle linje – faktisk oftere end de tyske medlemmer ifølge en intern opgørelse, som Politico refererer til.

Orbáns modstand mod Angela Merkels håndtering af flygtninge- og migrantkrisen har selvsagt ikke gjort ham bedre venner med kansleren, men omvendt givet ham en vis respekt blandt andre i EPP, der har været enige med Orbán i, at fokus først og fremmest må være på de ydre grænser, om end kun få i EPP officielt støtter Orbáns grænsehegn og den hårdhændede behandling af asylansøgere, som Ungarn anklages for af menneskerettighedsorganisationer.

Men trods de historiske bånd og tidligere overlevede kriser står Orbán nu helt ude på EPP-kanten, og det kan ikke længere udelukkes, at Orbáns Fidesz-parti suspenderes fra det fine borgerlige selskab i Europa. Sker det, vil det være et drastisk skridt for både EPP og Orbán, som det er uvist, hvordan Orbán vil reagere på.