Interne dokumenter: Stockholm løber tør for hospitalspladser i næste uge

Coronaudbruddet vil først toppe om en måned, forudser Region Stockholm.

I denne uge er soldater fra det svenske forsvar i gang med at omdanne dele af Nordens største konferencecenter, Stockholmsmässan, til et felthospital. Det skal aflaste byens etablerede hospitaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Om bare én uge kan Stockholm løbe tør for pladser på byens intensivafdelinger.

Det viser interne dokumenter fra Region Stockholm, som avisen Aftonbladet er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne – som er fire dage gamle – indikerer, at sygehusene vil være »fuldtbelagte« 7. april. Det forudses dog, at coronaudbruddet først vil toppe omkring 29. april.

Regionen planlægger derfor en række nye tiltag, der skal holde nogle af de smittede ude af hospitalerne:

Læger bliver nu trænede i at behandle patienterne i deres hjem. På den måde håber myndighederne at undgå, at patienterne først optager plads på akutmodtagelsen og siden muligvis på intensivafdelingerne. Lægerne får også vejledning i at udføre palliativ behandling i hjemmet – lindrende behandling til døende patienter.

Regionen planlægger også at etablere centre, hvor ældre coronasmittede kan »behandles under samme tag« uden at komme på hospitalet.

Den tilspidsede situation medfører, at de hospitalsansatte »må acceptere, at kvaliteten af behandlingen kan falde.«

De seneste 10 dage har Region Stockholm allerede fordoblet antallet af intensivpladser, og snart er antallet tredoblet, oplyser Region Stockholm i en mail til Aftonbladet.

Tirsdag annoncerede de svenske sundhedsmyndigheder det største antal nye coronarelaterede dødsfald hidtil.

34 personer smittet med covid-19 har mistet livet siden den seneste opgørelse mandag. Dermed er i alt 180 personer nu døde.

Udbruddet er især centreret om Stockholm. Her boede 103 af de døde. Og her er knap halvdelen af alle de 4.400 svenske sager registreret.

Hovedstaden oplever slet ikke den opbremsning i antallet af alvorligt syge, som dens svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, berettede om for få dage siden.

»Vi ser ingen afmatning i væksten. Snarere tværtimod,« sagde Stockholms helbreds- og sygehusdirektør, Bjørn Eriksson, mandag til Sveriges Radio.

»Stormen tager til i styrke.«

I Sverige er skoler, shoppingcentre, restauranter og barer stadig åbne.

Tager man højde for, at Sverige er et større land end Danmark, har svenskerne ikke oplevet markant flere dødsfald per indbygger. Der har været 1,74 coronarelaterede dødsfald per 100.000 indbyggere i Sverige, mens der har været 1,55 i Danmark.