Ingen ved, hvorfor den asiatiske kvinde skulle dø. Men de ved, der er noget helt galt i New York

Den hjemløse og den dræbte havde intet haft at gøre med hinanden, før det uprovokerede skub i metroen på Times Square, og det er tragisk, men næppe nogen politisk historie. Bortset fra, at det er det i New York.

Undergrundsstationen under Times Square i New York dannede i weekenden ramme om endnu et frygteligt dødsfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/ Getty Images /AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en tragedie.

Så langt er alle enige.

Men var det en tragedie, som kunne være undgået?

Michelle Alyssa Go var 40 år og newyorker, og som så mange andre lørdag morgen stod hun og ventede på metroen ved Times Square.

Men Michelle Alyssa Go kom ikke med metroen. Hun havnede under metroen og døde på stedet, fordi en sindssyg hjemløs mand uprovokeret skubbede hende ud på sporet.

Der skete det, som ikke må ske. Det var et meningsløst dødsfald uden nogen oplagte motiver. Men for newyorkere er det meget mere end det.

Michelle Alyssa Go havde nemlig asiatiske rødder. Og drabet skete på et tidspunkt, hvor hadforbrydelser mod asiatiske amerikanere er i skarp stigning.

Statistik fra FBI viser, at forbrydelser rettet mod asiater steg med 73 procent i 2020, efter pandemiens begyndelse, ifølge NBC News. Til sammenligning steg hadforbrydelser rettet mod andre minoriteter i samme periode 13 procent.

Året efter steg anmeldelser af hadforbrydelser mod asiater med over 300 procent.

Politiet har siden afvist, at motivet skulle være en hadforbrydelse.

Gerningsmanden, som er hjemløs og mentalt forstyrret, havde nemlig få minutter før forsøgt at nærme sig en anden kvinde, som ikke var af asiatisk afstamning.

Desuden meldte den 61-årige, der er afroamerikaner og i forvejen kendt af politiet, ifølge New York Post sig selv til politiet kun 13 minutter efter og indrømmede drabet med den rablende forklaring:

»Ja, fordi jeg er gud. Ja, jeg gjorde det. Jeg er gud, jeg kan gøre det … Hun stjal min fucking jakke, det var derfor.«

Lov og ordenborgmesteren

Og det kunne have været slutningen på historien. For der er sindssyge mennesker alle vegne.

Den hjemløse og den dræbte havde intet haft at gøre med hinanden, før det uprovokerede skub, og det er tragisk, men næppe nogen politisk historie.

Bortset fra, at det er det i New York.

For drabet sker på et tidspunkt, hvor kriminaliteten i New Yorks undergrundsbane og i byen som helhed er opadgående. Og det øger presset på byens nye borgmester, den tidligere politimand Eric Adams, der mere end noget andet har promoveret sig på at retablere lov og orden og styrke byens politi.

Den allerede udbredte fattigdom, ulighed, bandekriminalitet og anspændte forhold mellem politi og borgere i udsatte og fattige områder er alt sammen blevet forværret af pandemien, ikke kun i New York men i flertallet af USAs store byer.

Kriminaliteten i de første par uger af 2022 er ind til videre 32 procent højere end i den tilsvarende periode sidste år i New York, skriver Daily Mail.

Adams har allerede meddelt, at der skal indsættes mere politi i byens undergrundsbane og gøres en massiv indsats for at flytte de hjemløse fra metroerne til herberger.

Han insisterede i går på, at undergrunden er sikker og at der blot er en »oplevelse af frygt.«

Men på de sociale medier er amerikanerne stadig utrygge.

De mener, der er noget helt galt i New York og de vil have kriminaliteten til at falde nu.