Ingen undskyldning fra Erdogan til Putin

Rusland vil have en undskyldning fra Tyrkiet, efter landet skød et russisk kampfly ned. Men det er russerne, der bør undskylde, mener Tyrkiets præsident.

Erdogan og Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad, der minder om en krig på ord mellem Rusland og Tyrkiet, er torsdag under opsejling.

Beskyldningerne ryger således gennem de internationale medier mellem de to lande, efter tyrkiske kampfly skød et russisk kampfly ned tirsdag.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ytrer torsdag undren over, at NATO-landet Tyrkiet ikke har undskyldt for nedskydningen.

»Vi har ikke hørt nogen undskyldninger endnu fra det højeste politiske niveau i Tyrkiet. Vi har heller ikke hørt forslag til at udbedre skader eller lovning på straf til de, der står bag forbrydelsen,« siger han ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Men Putin skal ikke sidde ved telefonen i Kreml og vente på, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ringer med en fuldtonet undskyldning. For ifølge Erdogan er det russerne, der bør undskylde.

»Hvis der skulle være en side, der skulle undskylde, så er det ikke os,« siger han ifølge CNN og uddyber:

»De, der krænkede vores luftrum, er dem, der bør undskylde. Vores piloter og væbnede styrker løste deres opgaver, hvilket handlede om at svare på krænkelser af reglerne for militæroperationer. Det er essensen,« siger han ifølge TV-stationen.

Der er dog ikke kun hårde ord mellem parterne.

Ruslands premierminister, Dimitri Medvedev beordrede torsdag ifølge Interfax sin regering til at se på, hvilke sanktioner, der kan indføres over for Tyrkiet. Blandt andet en indefrysning af nogle af de to landes fælles projekter. Siden har Ruslands økonomiministerium fastslået, at der kan komme restriktioner på flyrejser mellem Tyrkiet og Rusland. Samtidig vil Rusland muligvis sætte en stopper for planerne om gasledningen Turkstream, der skal levere russisk gas til Tyrkiet, der er en af de største aftagere af russisk gas

Men eventuelle sanktioner fra Rusland får dog en hård medfart af Tyrkiet. Erdogan kalder de russiske planer »følelsesladede« og »upassende«.

Forløbet omkring nedskydningen af det russiske Sukhoi Su-24 fly svæver stadig i det uvisse. Det eneste, de to lande stort set kan enes om, er, at flyet blev skudt ned.

I den tyrkiske version af episoden blev flyet skudt ned af to F16-fly, efter det blev advaret mod at flyve i tyrkisk luftrum ti gange på fem minutter.

Modsat hævder russerne, at flyet aldrig forlod syrisk luftrum, hvor russerne kaster bomber mod den syriske præsident Bashar al-Assads brede skare af modstandere.

To personer var om bord på det russiske kampfly. Piloten blev skudt og dræbt, imens han dalede mod jorden i sin faldskærm. Navigatøren overlevede og har siden givet sin version til russiske medier.