Ingen tør røre radioaktive lig

Op mod 1.000 bestrålede lig er efterladt i den radioaktive zone nær Fukushima-værket.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nærmest ingen ende på de rædsler, som Japan må gennemgå efter den tredobbelte katastrofe, der har ramt landet – jordskælv, tsunami, radioaktive udslip.

Nu viser det sig, at frygten for radioaktiv stråling har afholdt redningsarbejdere fra at opsamle op mod 1.000 lig, der befinder sig i den evakuerede 20 km-zone omkring det nedsmeltningstruede atomkraftværk Fukushima Nr. 1.

Næsten alle ligene er ofre for de enorme tsunami-bølger, der væltede ind over kystegnene 11. marts få minutter efter det gigantiske jordskælv.

Radioaktivitet fundet i lig

Ifølge politikilder, som det japanske nyhedsbureau Kyodo har talt med, er ligene ”blevet udsat for høje niveauer af stråling efter døden.”

Mistanken blev yderligere bekræftet efter en måling af forhøjet radioaktivitet i et lig, der blev fundet i søndags omtrent fem km fra atomkraftværket.

Den oprindelige plan var at indsamle ligene og transportere dem ud af evakueringszonen. Men den plan bliver nu stærkt genovervejet af frygt for at udsætte politi, læger og pårørende for radioaktiv stråling ved berøring af ligene.

Må ikke brændes eller begraves

Meget tyder dermed på, at de pårørende ikke får mulighed for at tage afsked med deres afdøde slægtninge på normal vis. Afbrænding af ligene kan nemlig udløse en radioaktiv sky, og almindelig begravelse kan forurene jorden, skriver Kyodo.

En strålings-ekspert, som Kyodo har talt med, siger, at det kan blive nødvendigt at sende beskyttede hold ind i evakueringszonen for at indsamle DNA fra de afdøde med henblik på identificering. En mulighed er derefter at køre specialvogne ind for at ”rense” ligene for radioaktivitet ved hjælp af såkaldt dekontaminering.

På baggrund af omfattende luftfotograferinger har det statslige japanske geografiske institut i øvrigt beregnet, at ca. 450 kvadratkilometer kystegne på den nordøstlige del af den japanske ø Honshu blev skyllet over ende af tsunamier. Det svarer stort set til hele Falsters areal.

Værst gik det ud over Miyagi-amtet med 326 kvadratkilometer oversvømmelser.