Ingen selfie af mit selvpineri, tak!

En blodig religiøs procession i Italien tiltrækker turister i stor stil. Men folk skal have lov til at piske og slå sig selv til blods uden nysgerrige kameraer. Det er en af historierne i Ugens ...

De kutteklædte deltagere slår enten sig selv med korkstykker beklædt med jernpigge eller med metalbeklædte piske. Billedet er fra forrige procession i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO BIANCHI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

…Kodak-moment

Ånden kan jo komme over folk på mange forskellige måder. I den syditalienske by Guardia Sanframondi afholder man hvert syvende år Riti Settennali di Penitenza, hvor man mindes fundet af en statue af den hellige Madonna med Jesusbarnet på en mark for flere hundrede år siden.

Det lyder måske meget tilforladeligt, men da fejringen er meget fokuseret på bodshandlinger, går hundredvis af kutteklædte mennesker i optog, hvor de slår sig selv på brystet med et stykke kork, der er beklædt med metalpigge, indtil blodet flyder. Bag dem går en mindre gruppe flagellanter med stålbeklædte piske, skriver The Telegraph.

Sådan et syn har altid tiltrukket et større antal turister, og mens man kan mene om det, hvad man vil, er smartphones noget mere udbredt i dag end for syv år siden, da begivenheden sidst fandt sted. Derfor har man nu udstedt et forbud mod selfies i forbindelse med processionen.

»Det er bedre for folk at fokusere på det religiøse aspekt og opleve en vidunderlig dag fuld af åndelighed, hvilket er en sjældenhed i disse tider,« udtaler byens borgmester, Floriano Panza, til La Repubblica.

… gastronomiske gave

I februar reddede brandfolk 18 smågrise fra en brand på deres gård i Wiltshire i England, hvor der gik ild i ikke mindre end 60 ton hø.

Det var Rachel Rivers, der driver gården, så taknemmelig for, at da tiden kom, og grisene skulle slagtes nu her et halvt år senere, gav hun brandmændene en ordentlig omgang pølser, der var lavet af - ja, du gættede det - de selvsamme grise, som de havde reddet.

Det var brandmændene selvsagt glade for og roste pølserne i høje vendinger, bla. På Facebook, Hvor de postede et billede af den grillfest, de holdt.

Og så var alt fryd og gammen, skulle man tro, men det faldt bl.a. Dyrevelfærdsorganisationen PETA for brystet.

»Vi sender Dorset and Wiltshire Fire and Rescue Service-pakker med veganske pølser, så de kan se, hvor nemt det er at være sande helte for svin - ved at skåne dem for lidelse,« udtaler talskvinde Mimi Bekhechi ifølge BBC.

Brandmændene har siden fjernet billedet fra grillfesten, mens historien ikke fortæller noget om, hvad der er i de veganske »pølser«.

… spøgelsesby

I Kina er man som bekendt ikke bange for at tænke stort. Derfor har man også i Riget i Midten kunnet realisere det, der i andre dele af verden nok aldrig var kommet videre end til tegnebrættet - hvis overhovedet så langt.

Det, der er tale om, er en kopi af, Paris. Bevares, en betragteligt mindre udgave, men alligevel med plads til flere end 10.000 beboere og en 91 meter høj kopi af Eiffeltårnet. Dertil kommer de klassiske springvand og brede boulevarder, som man kender fra  byernes by.

Desværre blev konceptet aldrig en sællert. Byen, der hedder Tianducheng, er tænkt som et luksus-projekt, men den ligger i Hangzhou-provinsen, der er mere landligt end kosmopolitisk. Derfor står store dele Tianducheng ubrugt hen og er allerede begyndt at forfalde.

»Man slipper for at tage til udlandet for at føle, at man er i Europa,« udtaler en indbygger til norske VG, der viser billeder af den ene mennesketomme plads og boulevard efter den anden.

Samme indbygger roser miljøet - og byens gader må også siges at stå i skarp kontrast til Beijings smogfyldte trafikpropper. Om croissanterne er bedre end i hovedstaden, fremgår ikke.