Ingen plads til marokkaneren med den hårde barndom

Eli Ohana, tidligere israelsk fodboldstjerne, får alligevel ikke et sæde i Knesset efter det kommende valg. Uhørt kritik fra Det Jødiske Hjems partimedlemmer har fået ham til at trække sig.

Den tidligere fodboldspiller Eli Ohana (nr. tre fra venstre)var alligevel ikke stueren nok til en plads som politiker i partiet Det Jødiske Hjem. Billedet er fra en kamp mellem Bulgarien og Israel i 1997. Arkivfoto: Zhivko Angelov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Han var, som man siger i Israel, det strå, der knækkede kamelens ryg.

Eli Ohana, en af Israels kendteste fodboldspillere og tidligere spydspids for Jerusalems lokale Beitar Yerushlaim klub, nåede kun at være partileder Naftali Bennetts fikse idé i 24 timer.

Bennetts parti, Det Jødiske Hjem, har udvidet partilisten op til det kommende israelske valg den 17. marts. Yinon Magal og Anat Roth har fået skræddersyede pladser på listen. Magal er kendt for sin tid i den israelske hærs eliteenhed, Sayeret Matkal, og som nyhedsoplæser med spydige højredrejede kommentarer. Roth, en tidligere venstrefløjsaktivist for organisationen Fred Nu, har fået en plads, fordi hun har gjort op med sin fortid og nu rent ideologisk står på den yderste israelske højrefløj.

Ingen i partiet har brokket sig over de pladser, der er blevet tildelt Roth og Magal.

Men Ohana. Fodboldstjernen, der tømte askebægre i Knesset som ung knøs på sit første lønnede job og er født ind i en fattig immigrantfamilie fra Marokko. Dér går grænsen.Få timer efter at Bennett havde offentliggjort sit valg af Ohana til en plads på Det Jødiske Hjems liste, handlede debatten stort set ikke om andet end Ohanas kommende karriere som israelsk politiker.

Det politiske bagland i Det Jødiske Hjem simrede af oprør, og journalister bombarderede de sociale medier med hånende kommentarer.

»Jeg kan ikke vente på at høre Ohanas kommentar til den seneste udvikling på den nordlige grænse,« skrev den erfarne journalist Gal Berger.

Er det, fordi han er marokkaner?

Radioværten Razi Barkai skar vanligt helt ind til benet og spurgte alle sine interviewofre, om kritikken af Ohana måske bunder i, at han er af marokkansk afstamning og derfor må finde sig i al den kritik, der ikke er blevet rettet mod Anat Roth og Yinon Magal, der begge har europæiske rødder.

Da ingen af de interviewede ønskede at svare direkte på det etniske spørgsmål, konkluderede Razi Barkai, at der nok er noget om snakken.

»Bennett vil gerne have en ikke-europæisk jøde i partiet. En af dem, der også har haft en hård barndom, og som trods det er nået til tops,« sagde Razi Barkai.

Ikke nogen dum idé i et parti, der anses for at tilhøre den ashkenasi-jødiske elite. Måske ville Ohana også kunne sluge stemmer fra Beitar Yerushalaims fanklub.

I en uheldig Facebook-opdatering skrev Det Jødiske Hjems kvindelige frontfigur, Ayelet Shaked: »Lad os give ham en chance, jeg har hørt, at han faktisk er intelligent.« Underforstået, at det i sig selv er lidt af en overraskelse, når det er tale om en tidligere fodboldspiller. Andre i det nationalreligiøse parti angreb Eli Ohana på hans ikke synlige religiøsitet, hvilket resulterede i, at Bennett måtte forsikre sit bagland om, at Ohana skam var begyndt at overholde den ugentlige jødiske hviledag, shabat.

I et videoklip kunne man i begyndelsen af denne uge i en personlig tale høre Ohana forklare, hvorfor han nu havde sluttet sig til Det Jødiske Hjem.

»Jeg har tidligere støttet Likud. Men jeg er blevet klogere og støtter nu Det Jødiske Hjem.«

Men efter 24 timer i mediemøllen trak han sig. Der var alligevel ikke plads til en marokkansk succeshistorie i Det Jødiske Hjem.