Ingen pensionister i Islamisk Stat

Færre end fem procent af de jihadister, der har sluttet sig til Islamisk Stat, har studeret islam på højere niveau, viser ny statistik. Og ingen over 60 år har meldt sig.

Generobringen af Palmyra markerer "begyndelsen til enden" for Islamisk Stat, lyder det selvsikkert fra den syriske regeringshær efter sejren i oasebyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Der er mange fuldskæg i Islamisk Stat. Men ingen af dem er grå.

Terrororganisationen med hovedsæde i Raqqa i Syrien har ifølge en ny statistik fra det syriske medie Zaman al-Wasl ingen jihadister i pensionsalderen. Terrororganisationens væbnede kerne består af unge, ugifte og dårligt uddannede jihadister, hvoraf de færreste har krigserfaring fra andre konflikter.

En analyse af de nyligt lækkede IS-dokumenter viser, at ingen jihadister over 60 år har meldt sig til terrororganisationen. Og med russiske, amerikanske, tyrkiske, kurdiske, syriske og irakiske kanoner vendt mod sig er der heller ingen beviser på, at det er lykkedes jiha­dister at nå pensionsalderen i aktiv tjeneste for Islamisk Stat.

Det samlede antal væbnede jihadister, som Islamisk Stat råder over, er ukendt men antages at omfatte mindst 25.000 og op til flere end 100.000 jihadister, hovedsageligt fra Syrien, Irak, Europa og dele af den arabiske verden. Det vides heller ikke, hvor mange jihadister Islamisk Stat har mistet siden oprettelsen af kalifatet i juni 2014. Ifølge Pentagon har koalitionen mod Islamisk Stat dræbt 20.000 IS-jihadister siden september 2014.

Kun få kender sharia til bunds

Langt de fleste, 70 procent, af de såkaldt fremmede jihadister, der har meldt sig til Islamisk Stat, er unge, ugifte og med blot overfladisk kendskab til islam. Kun 4,5 procent af IS-jihadisterne har dybere kendskab til sharia, mens 60 procent har studenter­eksamen som højeste uddannelse.

»De simple udgør flertallet af Islamisk Stats hær,« skriver Ethar Abdulhaq i Zaman al-Wasl.

Det samme gælder de uerfarne. Kun 12 procent af de jihadister, der meldte sig i 2013, har krigserfaring fra andre konflikter. Dette er måske den væsentligste forskel på kernen af IS-jihadisterne og al-Qaedas veteraner med erfaring fra krigene i Afghanistan og Irak.

I et interview med Buzzfeed udtalte en libysk spion sig for nylig om forskellene mellem IS-jihadisterne og de mere erfarne terror­ister.

»Når jihadisterne, der plejede at kæmpe med Osama bin Laden, vendte hjem til Libyen og blev arresteret, nægtede de at tale,« siger han.

Det står i stærk kontrast til de IS-jihadister, som han kalder for »selfie-jihadister« .

»De tuder, når du fanger dem. Det gjorde de ikke i 1980erne,« siger han.

Analysen af IS-jihadisterne er baseret på tusinder af nyligt lækkede spørgeskemaer fra Islamisk Stats grænsepoliti. Skemaerne indeholder personlige detaljer på de jihadister, der ankom til Syrien i slutningen af 2013, hvor Islamisk Stat allerede var i gang med at udvikle sit eget bureaukratiske system og brugte sine egne stempler.

De lækkede spørgeskemaer omfatter mindst syv danskere, der har meldt sig til jihad hos Islamisk Stat. En af dem bliver i øjeblikket retsforfulgt i Danmark, mindst en er død i kamp, og andre opholder sig i Danmark og fører en »almindelig« tilværelse. Ingen af de danske jihadister er blandt de 12 procent, der har meldt sig som selvmordsbombere.