Ingen over Charles de Gaulle

En TV-afstemning har fundet frem til, at den største franskmand nogensinde var modstandshelten Charles de Gaulle. Men den polske presse morer sig over, at den største franske kvinde oprindelig kom fra Polen.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Den største franskmand var naturligvis Charles de Gaulle, der fra sit eksil i Algeriet og senere Storbritannien bekæmpede den tyske besættelsesmagt og samarbejdede med den franske modstandsbevægelse, La Resistance, i Danmark udødeliggjort i TV-komedien »Allo Allo!«

Vinderen var der ingen tvivl om, da TV-seerne på den franske statskanal France 2 skulle afgøre, hvem der var den største franskmand nogensinde.

Charles de Gaulle ledede de Frie Franske Styrker og bekæmpede den franske Vichy-regering, der under Anden Verdenskrig samarbejdede med nazisterne, og da de allierede havde vundet krigen fik de Gaulle en heltemodtagelse på den berømte Avenue des Champs-Elysées i Paris. Senere blev han præsident for republikken.

Marie Curie største kvinde
Derimod har det skiftevis moret og forarget polakker, at den kvinde, der nåede øverst på listen over de største franskmænd, Marie Curie, faktisk kom fra Polen. Marie Curie, der egentlig var født Marya Sklodowska, beskrev selv sit liv som »en så begivenhedsløs lille fortælling. Jeg blev født i Warszawa i en familie af lærere. Jeg giftede mig med Pierre Curie og fik to børn. Jeg har gjort mit arbejde i Frankrig.«

Den lidt længere version af den hårdtarbejdende kvindes liv er, at hun blev det første kvindelige medlem af fakultetet på Sorbonne Universitetet i Paris, hvor hun udførte banebrydende forskning med sin franske mand Pierre Curie. Da Første Verdenskrig umuliggjorde arbejdet på universitetet installerede hun røntgenmaskiner på slagmarken til at hjælpe med behandling af de sårede. Og så fik hun som den eneste kvinde til dato Nobel-prisen to gange for sin forskning.

En beskæftigelse. der på grund af hendes hyppige eksponering over for radioaktiv stråling i øvrigt til sidst kostede hende livet.