Ingen livstegn fra al-Khawaja

Styret i Bahrain har lukket for al adgang til den sultestrejkende danske statsborger. Ingen har set ham i næsten en uge.

Abdulhadi al-Khawaja. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAZEN MAHDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været ualmindeligt tavst omkring den sultestrejkende dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja den seneste uge.

Myndighederne i Bahrain har nægtet både familie, advokater og den danske ambassadør i Saudi-Arabien at besøge al-Khawaja på det militærhospital, hvor han er indlagt.

Ingen udefra har således set den stærkt udsultede menneskerettighedsforkæmper siden søndag den 22. april. Blandt hans familie har uvisheden skabt frygt for det værste.

Abdulhadi al-Khawaja har sultestrejket i 80 dage i protest mod den livstidsdom han blev idømt sidste år for at demonstrere imod regimet i den lille golfstat. Flere menneskerettighedsorganisationer har kritiseret retssagen for ikke at være fair, og særligt det faktum at al-Khawaja blev dømt ved en militærdomstol er blevet fordømt.

For ti dage siden meddelte han, at han stoppede med at drikke vand. Det er dog uvist, om han stadig holder det løfte i hævd. En unavngiven kilde siger til den regerings-venlige avis, Gulf Daily News, at al-Khawajas helbredstilstand er fin, og at han både får vand og drop. Informationen er dog ikke blevet bekræftet.

Chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen oplyser, at Udenrigsministeriet og den danske ambassades folk hver dag forsøger at få adgang til al-Khawaja - men forgæves. Styret i Bahrain giver ingen forklaring på deres afslag på besøg, men spekulationerne i Bahrain går på, at al-Khawaja enten er død, i koma eller bliver tvangsfordret.

Samtidig fortsætter de voldsomme sammenstød mellem demonstranter og uropoliti over alt i landet. I flere forstæder til hovedstaden Manama har politiet affyret tåregas og chokgranater mod demonstranterne, som i nogle tilfælde har svaret igen med sten og molotovcocktails.

Flere tusinde er blevet anholdt i løbet af oprøret og mindst fem er dræbt som følge af den tortur, de er blevet udsat for i politiets varetægt. Også Abdulhadi al-Khawaja, som er shiamuslim, er blevet tortureret systematisk under sin fængsling.

Kongefamilien og det regerende mindretal i Bahrain er alle sunnimuslimer. Kong Hamad bin Isa al-Khalifa udpeger selv både premierministeren og medlemmerne af overhuset, mens politiske partier er forbudt.

Den 23. april blev Abdulhadi al-Khawajas appelsag udskudt for anden gang. Ifølge hans advokat blev der ikke givet nogen forklaring. Næste retsmøde finder sted 30. april.

Hans kone Khadija Almousawi skriver i dag på Twitter til sin mand:

- Du fortsætter din kamp for frihed fra din seng. Hvor end du er. Hvis du stadig er her.