»Ingen kan provokere Putin«

Vladimir Putin er ekspert inden for »praktisk taget alle områder,« siger Putins talsmand forud for den russiske præsidents årlige pressemøde.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: »Hvis en slåskamp er uundgåelig, så slå først.«

Med det præsidentielle citat har de russiske tv-kanaler i dagevis reklameret for Vladimir Putins årlige pressemøde.

»Præsidenten svarer på ALLE spørgsmål,« fortsætter teaseren på den statslige tv-kanal Rossija-24.

I alt 1.390 journalister er i år akkrediteret til begivenheden, og det er ifølge præsidentkontoret i Kreml ny rekord.

Pressemødet giver hvert år Vladimir Putin mange timers direkte sendetid på de statslige tv-kanaler, mens han svarer på spørgsmål fra russiske og udenlandske journalister.

I 2008 satte pressemødet tidsrekord, da Putin var på skærmen i 4 timer og 40 minutter i træk.

Mange spørgsmål har tidligere år været harmløse eller næsegrus beundrende, som da Putin sidste år blev spurgt, hvad han laver i sin fritid for at holde sig i så god form. Og hvad han i øvrigt synes om judo.

Men Putin har også svaret på mere tornede spørgsmål. Sidste år spurgte oppositionsjournalister Ksenija Sobtjak om afbrænding af civile hjem i delrepublikken Tjetjenien.

En anden journalist spurgte til den korruptionsanklagede tidligere forsvarsminister. »Sæt dig ned,« svarede Putin dengang.

I år ventes Ruslands forhold til Tyrkiet, der i sidste måned skød et russisk kampfly ned, og krigen i Syrien at blive blandt de hede emner. Men også nye korruptionsanklager mod chefen for Ruslands anklagemyndighed har domineret nyhederne de seneste uger.

Ifølge Vladimir Putins talsmand er det usandsynligt, at nogen af de 1.390 journalisterne kan overraske præsidenten,

»Præsidentens ekspertviden inden for praktisk taget alle områder, niveauet af hans forberedelse i det hele taget og til pressekonferencen i særdeleshed, og hans opmærksomme forberedelse til alle store begivenheder, vidner om, at det er usandsynligt, at nogen kan provokere ham,« siger talsmanden, Dmitrij Peskov, til tv-kanalen Rossija-24.