Ingen intifada indtil videre

De sporadiske sammenstød mellem israelsk politi og palæstinensiske demonstranter i Jerusalem ligger langt under intifada-niveau.

Israelske politibetjente bærer en palæstinenser væk ved Damaskusporten efter fredagsbønnen. 18. december 2017. / AFP PHOTO / Ahmad GHARABLI Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD GHARABLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En ortodoks jøde kører gennem politiafspærringen ved Damaskusporten på elcykel. Han er på vej hjem fra Grædemuren. En ung palæstinenser, der står på en afsats bøjer sig frem, og sender en hakker afsted.

Spytklatten rammer ikke.

»Næste gang, inshaallah,« siger palæstinenseren Fares, der stadig er teenager.

»Hvorfor spyttede du?«

»Fordi israelerne har taget vores land,« svarer han.

Ved Damaskusporten nedenfor kommer en stor gruppe israelske politibetjente slæbende med en anden ung palæstinenser. Fredagsbønnen i al-Aksa Moskeen er slut, og episoden får 50-60 palæstinensere til at råbe »Allahu akbar«

»Se herop, se herop,« lyder det fra en af de lokale journalister. Han prøver at få den arresterede palæstinenser til at kigge direkte ind i kameraet.

En af de israelske betjente peger på en af Røde Halvmånes ambulancer, der holder på tværs på vejen og siger: »Se, det er Røde Halvmåne, der laver kaos«

Samtidig rapporterer en af de mange udenlandske journalister på en direkte radioforbindelse at »Jerusalem er på kogepunktet, og at spændingen er enorm«

Men Jerusalem er ikke på kogepunktet. De israelske politistyrker har taget brodden af de ventede demonstrationer ved at inddele pladsen ved Damaskusporten op med hegn, så alle de palæstinensere, der går fra fredagsbøn, bliver sluset ud i forskellige retninger. Ingen store folkemængder samler sig, og hver gang der er optræk til ballade, har politiet placeret sig på så mange punkter, at det ikke tager mere end 30 sekunder, før der er ro på igen.

Sådan ser Jerusalem ud ti dage efter den amerikanske præsident Donald Trump i en tale anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad, og varslede flytning af den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Enhver med bopæl i Jerusalem ved, at byen har lagt sten til langt værre sammenstød. Måske netop derfor samler julemarkedet ved YMCA på King David gaden langt større publikum, end de palæstinensiske gruppers opfordringer til at starte en ny intifada mod Israel.