Ingen havde hørt om manden, men tusinder mødte op til hans begravelse. Nu venter alle på hævnen

Hassan Sayyad Khodayari er den seneste i rækken af prominente iranske militær- og videnskabsmænd, som under mystiske omstændigheder i løbet af det seneste årti er blevet snigmyrdet af sortklædte motorcyklister bevæbnet med lyddæmpede pistoler.

 
Hassan Sayyad Khodayari er den seneste i rækken af prominente iranske militær- og videnskabsmænd, som under mystiske omstændigheder i løbet af det seneste årti er blevet snigmyrdet af sortklædte motorcyklister bevæbnet med lyddæmpede pistoler. Video: NBC News. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mændene kører på motorcykel, og de bringer døden med sig.

Skjorten blev vædet af blod, og det højre bilvindue blæst ud af skuddene. Manøvren krævede fem skud.

Hassan Sayyad Khodayari blev dræbt, netop som han havde parkeret bilen foran hjemmet i Teheran.

Han var endnu fastspændt i sikkerhedsselen og lå livløs bøjet ind over rattet, da fotograferne ankom.

De færreste har hørt om Hassan Sayyad Khodayari. Dette gælder også i Iran.

Alligevel mødte tusindvis op til hans begravelse mandag.

Kæmpemæssige bannere blev sat op for at ære den faldne »martyr«. Sortklædte kvinder græd, mens de holdt hans portræt frem for sig.

Det gjorde de, fordi Hassan Sayyad Khodayari ikke er hvem som helst.

Khodayari var oberst i den iranske revolutionsgardes særlige Quds-styrke – en eliteenhed, hvis opgave det er at eksportere den islamiske revolution til andre lande.

Han opererede efter sigende primært i Syrien, hvor Iran har hjulpet den syriske diktator, Bashar al-Assad, med at slå det folkelige oprør ned, skriver The Independent.

Meget mere ved vi ikke, for den slags arbejde foregår ikke i det åbne.

Hassan Sayyad Khodayari var en af de vigtigste mænd i Irans magtfulde og hemmelige specialstyrke.

Nu er han død, dræbt af ukendte mænd på motorcykel – og nu venter de fleste på, hvordan præstestyret vil hævne angrebet.

Det er opskriften på eskalering, og det er dårligt nyt.

Selvom han var totalt ukendt i offentligheden mødte der tusinder op til begravelsesoptoget for den dræbte oberst fra den iranske revolutionsgarde mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / Ritzau Scanpix.

Lyddæmpede pistoler

Mandag lovede den iranske præsident, Ebrahim Raisi, at de skyldige skulle fanges og straffes:

»Jeg er helt sikker på, at denne store martyrs blod vil blive hævnet,« sagde han under et besøg i Oman.

»Der er ingen tvivl om, at den globale arrogances hånd er at finde i denne forbrydelse,« tilføjede han.

»Den globale arrogance« er et udtryk, Iran bruger til at beskrive USA.

Ifølge det semiofficielle nyhedsbureau Fars havde politiet hurtigt identificeret og arresteret en række personer med forbindelse til forbrydelsen, som de kaldte »bøller forbundet til det zionistiske regimes efterretningstjeneste«.

»Det zionistiske regime« er et udtryk, Iran bruger til at beskrive Israel.

Hassan Sayyad Khodayari er kun den seneste i rækken af prominente iranske militærfolk og videnskabsmænd, som over det seneste årti er blevet snigmyrdet af sortklædte mænd på motorcykel ved hjælp af lyddæmpede pistoler.

Det forrige højtprofilerede offer var Mohsen Fakhrizdeh, en iransk topforsker med speciale i atomkraft, der blev dræbt i november 2020.

Også dengang samlede mistanken sig om Israel.

Israel har ikke kommenteret det seneste snigmord, men nyheden cirkulerede massivt i israelske medier, som forbandt mordet til et angiveligt plot om at kidnappe israelske diplomater i udlandet.

Hassan Sayyad Khodayari blev søndag dræbt af fem skud, mens han sad i sin bil ved hjemmet i Teheran. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Skyggekrig

Mordet er endnu et eksempel på den skyggekrig, som finder sted mellem Iran og Israel, og som udspiller sig i form af snigmord i Iran, raketter, som bliver skudt i begge retninger ind over Syrien, og hemmelige drab i Irak og i Libanon.

Det israelske militær har de seneste år udført hundredvis af luftbombardementer i Syrien som svar på, at Iran ifølge Israel benytter syrisk jord til at angribe Israel.

Obersten var en tæt samarbejdspartner med general Qassem Suleimani – Irans magtfulde general, der i januar 2020 blev likvideret i et amerikansk missilangreb.

Mordet fik dengang præstestyret til at affyre en række ballistiske missiler mod amerikanske luftbaser i Irak.

Siden da har en lang række mindre profilerede stedfortræderangreb og modangreb fundet sted.

Søndagens mord sker samtidig med, at bestræbelserne på at vække liv i den kortsluttede atomaftale med Iran atter er gået i hårdknude. De facto har forhandlingerne stået stille siden marts.

Da USA med tidligere præsident Donald Trump i spidsen trak sig ud af aftalen, droppede Iran også sine forpligtelser og har siden gradvist forøget landets lagre af beriget uran.

Israel har fra begyndelsen været arg modstander af atomaftalen, som landet mener vil destabilisere Mellemøsten og kan bruges af Iran til at frigøre penge til regionale militser. Desuden mener Israel ikke, at aftalen i tilstrækkelig grad hindrer Iran i at udvikle atomvåben.

For at genoplive aftalen, sådan som Europa og USAs nye regering håber på, kræver præstestyret imidlertid, at USA fjerner Revolutionsgarden fra USAs terrorliste – et krav, som møder stærk modstand fra USAs allierede i regionen.

Nu er endnu en af de vigtigste repræsentanter fra garden blevet dræbt. Ifølge Times of Israel har den israelske regering hævet sikkerhedsniveauet på alle ambassader og konsulater verden over af frygt for et iransk hævnangreb.

Carolina Kamil er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten