Ingen følger republikansk konvent – godt for McCain

John McCain kan få meget mere ud af at optræde som situationens generalstab i orkanområdet i USA end af at skulle sovses ind i Bush og Cheney på det republikanske konvent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stuart Shepard troede måske, at han havde fået en god ide – sådan en lidt skæv og opsigtsvækkende ide – og han udsendte en video.

Nu er Stuart Shepard ikke hvem som helst; han taler på vegne af USAs førende højrereligiøse organisation, Focus on the Family, og i videoen opfordrede han for to uger siden alle rettroende kristne til at bede for regnvejr den dag, hvor Barack Obama skulle holde sin store, udendørs konventtale for 80.000 mennesker.

»Vi vil bede for regn af bibelske dimensioner,« sagde han på videoen.

Der er god grund til at antage, at Stuart Shepard i dag fortryder sin skæve og opsigtsvækkende ide.

Ikke kun fordi det ikke regnede under Barack Obamas konventtale – det var solbeskinnet madpakkevejr – men også fordi Shepards partifæller nu bliver ramt netop af regn af bibelske proportioner. Det republikanske konvent skulle være begyndt mandag aften med taler af præsident Bush og vicepræsident Cheney, og traditionen tro ville alle nyhedskanalerne have ryddet hele aftenfladen, og de andre store stationer – ABC, NBC og CBS – ville bringe et fyldigt sammendrag af den slags, der i reklameværdi er millioner og atter millioner af kroner værd og som ofte giver et konventløft i meningsmålingerne.

Men orkanen Gustav ramte i går sidst på eftermidagen dansk tid Louisiana, og nyhederne flyttede til Louisiana.

De store stationer og CNN fløj deres kendte studieværter til New Orleans, og selv det konservative Fox News riggede om og sendte A-kæden til orkanen. Samtidigt aflyste både præsident Bush og vicepræsident Cheney deres konventtaler, mens delegetioner fra alle de berørte stater enten fløj hjem eller fløj ikke til konventet i Minnesota, og det hele begyndte at ligne en firmaudflugt, som regnede væk.

En katastrofe for Republikanerne? Ikke nødvendigvis.

John McCain fangede hurtigere end Barack Obama den politiske mulighed i orkanen. Mens Obama turnerede rundt i rust-bæltet, langt væk fra begivenhederne, fløj McCain og hans vicepræsidentkandidat til Mississippi og begyndte at optræde på amerikansk TV som en slags situationens generalstab. McCain sendte også en depeche til sine republikanske partifæller i Minnesota – og som han sagde: En national katastrofe »er en begivenhed, hvor vi tager vores republikanske hat af og tager vores amerikanske hat på,« og nu gælder det om at hjælpe i Louisiania, ikke om at feste i Minnesota, lod han forstå.

Det er muligt, at nogle vælgere vil føle, at den politiske bearnaise er lidt for tyk – for hvad i alverden kan en senator fra Arizona, en mand uden mandat og jurisdiktion, hjælpe med, men politik handler om perception – og McCain har i det mindste skabt indtrykket af handlekraft og upartisk patriotisme.

Det er den ene fordel; den anden fordel har noget at gøre med aflysningerne på konventet.

For hvad ville et konvent bestå af? Republikanske taler og republikansk politik. Og hvem ville tale mandag aften? Præsident Bush og vicepræsident Cheney.

Men sagen er, at hverken republikansk politik, Bush eller Cheney er videre populære i øjeblikket. De amerikanske vælgere hælder i øjeblikket til demokraterne, præsident Bushs opinionstal hører til de ringeste i moderne amerikansk historie, og Cheney er så upopulær, at han er gået bagud af målingerne.

Uanset indpakning og uanset slagord – ville det ikke have gavnet McCain at få transmitteret knaldhård konservatisme og Bush og Cheney ud til amerikanerne; det ville kun have mindet vælgerne om, at McCain tilhører det parti, som de faktisk ikke bryder sig om, og han er bedre tjent med at få en mandag aften, hvor bløde talere som Laura Bush og Cindy McCain taler om nødhjælp og rasler penge ind til orkanofrene, og som en republikansk insider siger til Washington Post:

»Gustaviseringen« af vores konvent er ikke så tosset. Nu skal McCain ikke forsvare det republikanske varemærke; han skal ikke forsvare Bush og Cheney, og han skal ikke høre for, at han ikke kan konkurrere med Obamas tale foran 80.000 mennesker.«

I stedet kan han torsdag aften komme til Minnesota og tale om at »sætte Amerika først«, og han kan præsentere sig som mere af en enegænger end en partigænger, og han kan – når alt er sagt og skrevet – komme ud af ugen uden det store republikanske konvent, men alligevel som den store vinder.