Ingen fælles front mod Kina på asiatisk topmøde

Både Vietnam og Filippinerne ønskede, at topmødet mellem ti sydøstasiatiske lande ville føre til kritik af Kinas rolle i regionen, men de øvrige lande holdt sig tilbage.

Udadtil var der stor enighed på det netop afholdte ASEAN-topmøde, men de ti sydøstasiatiske lande kunne ikke finde fælles fodslag, hvad angår forholdet til deres store nabo Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: LYNN BO BO

BEIJING: Selv om Kina ikke er en del af klubben, fylder Asiens største økonomi stadig mere, når medlemsstaterne i ASEAN mødes til deres halvårlige topmøder. Det blev endnu engang understreget, da sammenslutningen af sydøstasiatiske nationer troppede op i Myanmars hovedstad, Naypyidaw.

Det var første gang, at Myanmar – også kendt som Burma – havde æren af at være vært for forsamlingen. Fokus forsvandt dog hurtigt fra værternes program og flyttede i stedet ud i konfliktfyldte farvande i Det Sydkinesiske Hav.

Ud af de ti medlemslande i ASEAN er halvdelen involveret i territoriale stridigheder med Kina. I Vietnam og Filippinernes tilfælde er uenigheden ekstra udtalt. Længe har Filippinernes præsident, Benigno Aquino III, været den hårdeste kritiker af Kinas maritime krav, men de seneste uger er det forholdet mellem Kina og Vietnam, der har trukket overskrifter.

Årsagen er denne gang, at Kina har flyttet en olieplatform ind i et område, som Vietnam også gør krav på. Episoden har ført til en alvorlig optrapning af den maritime magtkamp mellem de to kommunistiske regeringer.

Ifølge den vietnamesiske regering udviklede det sig til et mindre søslag, hvor kinesiske skibe brugte vandkanoner og sejlede ind i vietnamesiske fartøjer. Vietnams udenrigsminister, Pham Binh Minh, opfordrede efterfølgende sine kolleger i ASEAN til at protestere mod Kinas »seriøse overtrædelser« til søs, og advarede imod »Kinas ekstremt farlige handlinger«.

Flere steder i Vietnam har det ført til store antikinesiske demonstrationer. I hovedstaden, Hanoi, nøjedes politiet med at holde demonstranterne væk fra den kinesiske ambassade, men blandede sig ellers ikke.Demonstrationer er et sjældent syn i Vietnam, hvor myndighederne under normale omstændigheder holder folkelige protester i kort snor.

På et pressemøde i Beijing udtalte talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium mandag, at den kinesiske ledelse var modstander af»en eller to landes forsøg på at bruge situationen i Det Sydkinesiske Hav til at gøre skade på det overordnede venskab og samarbejde mellem Kina og ASEAN«.

Kina foretrækker at håndtere de mange sager enkeltvis i stedet for at stå over for et samlet ASEAN.

Spiller landene ud mod hinanden

Både fra Vietnam og Filippinerne lød det op til topmødet i Myanmar, at Kinas rolle i territoriale konflikter burde stå højt på agendaen. Alligevel lykkedes det ikke for dem, at få de ti lande til at komme med en fælles udtalelse mod Kina.

Topmødet resulterede i stedet i en fælles erklæring, der i diplomatiske vendinger gav udtryk for bekymring og opfordrede alle parter til at holde sig tilbage. Kina blev ikke nævnt direkte. Det er langt fra første gang, at landene i sydøstasien har svært ved at finde en fælles linje over for Kina.

Særligt Cambodja og Myanmar har ry for at føje kineserne. For to år siden, da mødet blev holdt i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh, måtte medlemslandene for første gang nogensinde opgive at blive enige i en fælles erklæring, hvilket kræver konsensus i gruppen. Ved den lejlighed blev Kina beskyldt for at spille landene ud imod hinanden.