Ingen ende på Iraks regeringskrise

Det irakiske parlament har endnu en gang opgivet at få dannet en ny regering. Samtidig truer landet med at falde sammen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Krisen i Iraks politiske ledelse synes ingen ende at have.

Landets premierminister, Nouri al-Malaki, har ifølge Reuters meddelt, at parlamentet har udskudt sit næste møde fem uger, og dermed er dannelsen af en ny regering efter parlamentsvalget i slutningen af april også udskudt.

Landets politiske liv er lammet samtidig med, at Irak befinder sig i den største sikkerhedspolitiske krise i mange år med oprørsgruppen IS (Islamic State), der kontrollerer store områder og mange byer.

Gruppen udråbte for nylig et kalifat omfattende de områder i Irak og Syrien, som den kontrollerer.

Nouri al-Malaki er under internationalt pres for at få dannet en bred regering omfattende kurdere, sunni-muslimer og shia-muslimer for at dæmme op for den sekteriske vold, der truer med at rive landet fra hinanden.

Kurderne i nord har allerede erklæret, at de planlægger en folkeafstemning, der stensikket vil resultere i et selvstændigt Kurdistan.

USA, der betragter den shiamuslimske premierministeren som helt uduelig, har flere gange ladet forstå, at han bør gå af som leder af sin midlertidige regering, men fredag erklærede al-Malaki, at han vil kæmpe for at få en tredje periode på posten og ikke har i sinde at trække sig.

Det er anden gang, parlamentet har måttet opgive at komme videre i regeringsdannelsen, og samtidig står den irakiske regeringshær så svagt over for de islamistiske sunni-oprørere i Islamic State, at amerikanske militærembedsmænd vurderer, at den måske kan forhindre, at Bagdad falder til oprørerne, men ikke har styrke til at gå i offensiven og erobre de tabte områder tilbage.