Ingen bare arme på saudiske fly

Få dage efter Saudi-Arabien har annonceret en plan om at bygge et feriested, hvor kvinder kan gå i bikini, strammer det nationale flyselskab reglerne for påklædning ombord på selskabets fly

epa06014224 Det saudi-arabiske flyselskab Saudia strammer reglerne for påklædning. Selskabet kan nægte at transportere passagerer, eller kan fjerne passagerer på ethvert givent tidspunkt, hvis de ikke overholder reglerne for påklædning 5. juni 2017. EPA/MARK R. CRISTINO Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK R. CRISTINO

MELLEMØSTEN: Tøjforvirring.

Mindre end to uger efter den saudiske kronprins Muhammed bin Salman annoncerede et »vovet« ferieprojekt ved Det Røde Hav, hvor kvinder vil få lov til at iføre sig bikini, melder det nationale saudiske flyselskab Saudia Airlines om nye stramninger, hvad angår påklædning.

»Saudia kan nægte at transportere passagerer, eller kan fjerne passagerer på ethvert givent tidspunkt, hvis de ikke overholder reglerne for påklædning,« står der ifølge det saudiske dagblad »Makkah« i en meddelelse fra Saudia Airlines.

Og reglerne er, at man ikke må blotte hverken ben eller arme ombord på flyselskabets fly. For stramtsiddende tøj er heller ikke tilladt.

De nye stramninger giver anledning til både kritik og ros på sociale medier.

»Frihed slutter, der hvor andres grænser krænkes offentligt. Hverken jeg, eller mine børn ønsker at se den slags frihed. God beslutning. Må Allah velsigne jer,« skriver twitterbrugeren Abdallah Jahani.

Mange spørger, hvordan de nye stramninger hænger sammen med at Saudi-Arabien vil åbne et feriested, hvor kvinder kan klæde sig i bikini?

For første gang nogensinde planlægger Saudi-Arabien i 2022 at åbne et feriested langs Det Røde Havs kyst, hvor både saudiske og vestlige kvinder har lov til at iføre sig bikini.

Andre er mindre begejstrede for de seneste stramninger fra Saudia Airlines.
Twitterbrugeren, der kalder sig Secular Detective, spørger om Saudia Airlines virkelig mener de vil »fjerne passagerer på ethvert givent tidspunkt« med en humoristisk hentydning til, at passagerer kan risikere at blive kastet af flyet midtvejs.

Andre retter angreb mod det saudiske flyselskabs mange forsinkelser, og skriver, at hvis selskabet først overholder flytiderne, så kan påklædning komme på tale bagefter.

I en udtalelse til »Makkah« siger Ali al-Ghamdi, der tidligere har haft ansvar for turisme i den saudiske hovedstad Riyadh, at flyselskabets krav er nødvendige for at holde et særligt niveau. Han tilføjer, at krav for bestemt påklædning er i fuld overensstemmelse med retningslinjer fra International Air Transport Association (IATA).

»Kravene anvendes af en række flyselskaber i varierende grad. Kravene fra Saudia Airlines er med til at sikre flyselskabets niveau,« siger han.