Ingen anholdt for massive sexkrænkelser: Politidirektør afviser at træde tilbage

Fem hele døgn efter sex-overgrebene i Køln har politiet identificeret tre gerningsmænd, men ingen er anholdt.

Politiet i Køln har modtaget mere end 100 anmeldelser af overgreb, heraf langt størsteparten sex-krænkelser, som fandt sted  nytårsaften på pladsen uden for Hovedbanegården og Domkirken. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKUS BOEHM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både medierne og myndighederne er blevet anklaget for at reagere for langsomt på sex-overgrebene nytårsnat i Køln.

Der gik to dage, før politiet i Køln ville bekræfte officielt, at noget var gået helt skævt ved nytårsfestlighederne i byen. Nytårsmorgen meddelte politiet til medierne, at nytårsaften var forløbet fredeligt. Da havde de første kvinder forlængst anmeldt grove sexovergreb, herunder en enkelt fuldbyrdet voldtægt, og de forretningsdrivende havde klaget over tyverier og trusler, uden at politiet tilsyneladende var til stede i tilstrækkeligt antal til at gribe ind.

I de store tyske medier blev nytårsaften-hændelserne i Køln og andre store byer først for alvor omtalt om mandagen, altså tre hele døgn senere. Medierne anklages - især fra udlandet - for at have lagt låg på historien, fordi de formodede gerningsmænd blev identificeret som »arabisk eller nordafrikansk« udseende.

Den tyske debat om flygtninge og indvandrere er tiltagende anspændt, og som forventet åbnede medieomtalen af den voldsomme nytårsaften i Køln da også på sociale medier for omfattende kritik af Merkel og asylpolitikken.

Medierne har siden da taget revanche med væg-til-væg-dækning af det, som nu kaldes en politimæssig skandale.

Flere kvinder har i dagene efter nytår anmeldt overgreb til politiet, skriver Die Welt. Over 100 anmeldelser er nu løbet ind til politiet i Køln, alene om hændelser i og omkring Hovedbanegården nytårsnat. Tre fjerdedele af anmeldelserne handler om sexkrænkelser.

Køln er Tysklands fjerdestørste by, og den er ikke den eneste som var udsat for optøjer nytårsnat. Både i Hamburg og Stuttgart blev der meldt om grupper af »arabisk eller nordafrikansk udseende« mænd, som optrådte truende og voldeligt, og som i nogle tilfælde greb til tyveri og hærværk mod forretningsdrivende og udførte grove sexkrænkelser af kvinder.

Men i de andre byer var det mindre omfattende, og i Køln fandt det sted helt inde i hjertet af byen, på pladsen foran Hovedbanegården, der ligger som nabo til den berømte Kölner Dom.

Indenrigsminister i Nordrhein-Westphalen Ralf Jäger (SPD) bekræfter i dag, at politiet har identificeret tre mistænkte, skriver Spiegel. Tyske medier har tidligere skrevet, at der var tre anholdte, men det er siden præciseret, at de mistænkte stadig er på fri fod og blot er identificerede.

Ikke desto mindre foreligger der hverken signalement eller andre oplysninger om de tre mistænkte, og politiet ønsker hverken at af- eller bekræfte, om der er tale om »arabisk eller nordafrikansk udseende« mænd, sådan som øjenvidnerne har berettet.

Den stærkeste kritik af politiets indsats i Køln er kommet fra den tyske indenrigsminister, Thomas de Maiziere (CDU), der kræver en forklaring på, hvordan der kunne være så lidt politi til stede på banegården for at forhindre forbrydelserne og hvorfor det tog så lang tid for politiet at erkende at forbrydelserne havde fundet sted og bede offentligheden om hjælp med at finde gerningsmændene.

»Først rydder politiet pladsen. Bagefter finder disse hændelser sted, og så sætter politet sig ned og venter på anmeldelserne. Det bør ikke finde sted. Sådan kan et politi jo ikke arbejde,« sagde en kendeligt irriteret de Maiziere i går til Tysklands tunge TV-avis Tagesschau,

de Maiziere er selv blevet hæftigt kritiseret for at blande sig så direkte i politiets arbejde midt under en verserende sag, og Kølns politidirektør Wolfgang Albers afviser blankt, at han bør træde tilbage trods den massive kritik.

»Selvfølgelig bliver jeg. Jeg tror på, at der lige nu er brug for mig her,« svarede han på spørgsmålet om han ikke burde træde tilbage, når hans forvaltning tilsyneladende har fejlet.

I Hamburg er der indløbet 53 anmeldelser af tyveri og sexovergreb nytårsnat, altså halvt så mange som i Køln. Flertallet af overgrebene fandt sted i området omkring St. Pauli, skriver Hamburger Abendblatt

I Stuttgart har politiet ikke oplyst, hvor mange anmeldelser man har modtaget om forbrydelser på Slotspladsen, hvor det i første omgang kom frem, at to unge kvinder var udsat for sexkrænkelser og røverisk overfald af en gruppe på mindst 15 mænd.

Politiet oplyser dog til Stuttgarter Zeitung, at man forventer at der kommer flere anmeldelser i de nærmeste dage.

I Køln er der i omtalen af nytårsaftens-skandalen også en tydelig bekymring for fastelavns-fejringen, som i Rheinland bestemt ikke er for børn. Det berømte Karneval i Køln finder sted om mindre end en måned, og byen skal nu diskutere, hvordan man bedst kan beskytte både kvinder, forretningsdrivende og andre medborgere, og samtidig holde en ordentlig fest.

»Det er en vanskelig situation, og vi skal gøre alt for at være klar. Det må jeg bidrage til, derfor bliver jeg her i Køln, derfor står jeg sammen med mit Kølner Politi,« sagde politidirektør Albers i et radiointerview med WDR 5.

Politidirektøren bekræfter, at politiet faktisk tømte pladsen foran Banegården og trapperne op til domkirken i løbet af nytårsaften, men at man åbnede igen for adgang til banegården efter midnat. Det var her, langt de fleste sexkrænkelser fandt sted.

Politidirektøren siger dog, at da indsatslederen på stedet blev klar over, at der fandt sexkrænkelser sted, satte han et stort antal betjente til at opsøge kvinder på pladsen og tilbyde dem, at de kunne blive fulgt til toget, hvis de ønskede det.

Det fremgår ikke af interviewet, at politiet gjorde en indsats for at stoppe krænkelserne inde på banegården - eller at man søgte finde frem til gerningsmændene, mens de stadig var på stedet.