»Ingen aftale for enhver pris«

Græsk minister er overbevist om, at hans regering kan skaffe opbakning til en aftale med landets kreditorer i parlamentet. Men den vil kun blive indgået, hvis den udgør et fair kompromis.

»Uden et acceptabelt kompromis må vi begynde at se på alternativerne. For selvfølgelig er der liv uden for euroen,« siger den græske minister for reform af den offentlige administration, Giorgos Katrougalos, som dog tror på, at det lykkes for Grækenland at opnå en aftale med EU om landets krise. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ATHEN: Knap var indholdet af den græske regerings forslag blevet kendt, før fagforeninger og pensionistorganisationer blæste til samling. Op mod 100.000 marcherede og stavrede, alt efter alder, tirsdag gennem Athens gader i protest mod tilbuddet om at stramme op på mulighederne for førtidspension og en forhøjelse af momssatserne til gengæld for adgang til den sidste portion af hårdt tiltrængte milliarder fra Grækenlands redningsplan.

»Vores regering blev valgt for blot fem måneder siden på løfter om at føre os ud af nøjsomhedspolitikken. Men det var åbenbart bare snak,« hvæsede 70-årige Apostolos.

Også venstrefløjen i det regerende Syriza-parti gav offentligt udtryk for vrede, mens de højrenationale regeringspartnere fra De Uafhængige Grækere var decideret rasende over planen om, at øerne i det Ægæiske Hav ikke længere kan køre på momsrabat.

Demonstrationen passerede larmende forbi lige under Giorgos Katrougalos’ kontor på indenrigsministeriets øverste etage med forrygende udsigt over det centrale Athen. Men hvis kernevælgernes vrede og faren for at regeringen mister sit parlamentariske flertal, bekymrer ministeren for reform af den offentlige administration, lader han sig ikke mærke med noget.

Kovending

»Mange af de her tiltag er smertefulde. Men hvis vi kan nå frem til et fornuftigt kompromis, er jeg sikker på, at det vil opnå støtte både i vores parlamentariske gruppe og af folket. Premierministeren skriver ikke under på noget, som ikke er fair,« forsikrer Giorgos Katrougalos, da Berlingske møder ham tidligt torsdag formiddag og tilføjer:

»Spørgsmålet er ikke, om vi kan få en aftale gennem parlamentet, men snarere om vi i det hele taget får en aftale.«

»Mange af de her tiltag er smertefulde. Men hvis vi kan nå frem til et fornuftigt kompromis, er jeg sikker på, at det vil opnå støtte både i vores parlamentariske gruppe og hos folket. Premierministeren skriver ikke under på noget, som ikke er fair,« forsikrer Giorgos Katrougalos, da Berlingske møder ham tidligt torsdag formiddag, og tilføjer:

»Spørgsmålet er ikke, om vi kan få en aftale gennem parlamentet, men snarere om vi i det hele taget får en aftale.«

Regeringen i Athen er frustreret over, hvad man ser som en besynderlig kovending hos »institutionerne« (den tidligere troika) efter mandagens positive modtagelse af det græske forslag. Gamle krav, som var taget af bordet, blev pludselig hevet frem fra skuffen igen. Krav, der ifølge ministeren handler om politisk substans og ikke kun tekniske detaljer.

»For os er det afgørende vigtigt, at byrden denne gang placeres på de stærkeste skuldre og ikke, som hidtil, de svageste. Derfor er vores tiltag især rettet mod højere indkomster. Også genindførelse af kollektive overenskomster er en ufravigelig betingelse,« siger han.

3.000 år uden euro

Trods vanskelighederne er Giorgos Katrougalos overbevist om, at der kommer en aftale – ganske enkelt fordi det er i alles interesse. Men kan prisen blive for høj, og hvad mener han, der tilhører Syrizas moderate fløj, om stadig flere grækeres flirt med tanken om et frivilligt farvel til euroen?

»Vores klare mandat fra vælgerne går ud på at skaffe en fair aftale med EU. Jeg har svært ved at forestille mig, at vi ikke bliver enige, og ideen om Grexit er for mig aldeles hypotetisk,« siger ministeren og fortsætter:

»Men jeg vil ikke have en hvilken som helst aftale. Uden et acceptabelt kompromis må vi begynde at se på alternativerne. For selvfølgelig er der liv uden for euroen. Vi har en 3.000 år lang historie som nation.«

Skulle det ske, ville det imidlertid være en tragedie. Ikke kun for grækerne men det store flertal af europæere. Dramaet om Grækenland er nemlig afgørende for Europas fremtid, mener Giorgos Katrougalos:

»Det er en kamp mellem to forskellige visioner: Enten holder vi fast i den europæiske sociale model, eller også går vi over til en model baseret på austerity (stram økonomisk disciplin, red.). Derfor burde flertallet af europæerne være på vores side.«