Indvandrere er bange for svineinfluenzavaccine

Rygter, om at den nye vaccine mod svineinfluenza er farlig, får mange indvandrere i Malmø til at sige nej tak. De frygter den kan give kræft og lammelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygter om farlige bivirkninger synes at have fået indvandrerfamilier til at undlade at få deres børn vaccineret mod H1N1 i Malmø. Vaccinerne sendes retur fra Rosengård i Malmø.

- Der er blevet spredt et rygte om, at det er farligt at lade sig vaccinere, siger Claudia Varga, der er en af de internationale sundheds-kommunikatorer, der skal give indvandrere information på deres eget sprog om sygdommen.

Ifølge rygterne kan vaccinen give kræft, sterilitet og lammelse. Rygterne kommer tilsyneladende fra blandt andre udenlandske tv-kanaler.

Avisen City i Helsingborg har tidligere skrevet, at usædvanligt få børn vaccineres i områder med mange indvandrere.

De svenske myndigheder har ellers gjort meget for at oplyse om vaccinen med informationsmateriale på 16 sprog.

Skolevaccinationer indledes i Sverige i næste uge. Den svenske regering har sat en milliard kroner af til vaccinationerne, som er gratis for befolkningen.

Nylige rundspørger tyder på, at mellem 50 og 70 procent af svenskerne agter at lade sig vaccinere, men sundhedsmyndighederne siger, at det er nødvendigt at op mod 80 procent vaccineres, hvis en anden runde af en pandemi skal undgås.

Sverige har købt 18 millioner doser af vaccine fra den britiske medicinalvirksomhed GlaxoSmithKline og har tilstrækkeligt med vaccine til at give befolkningen på 9,3 millioner to doser.

/ritzau/TT