Indonesiens præsident havde »De 5 øjne« på nakken

Diplomatisk krise mellem Indonesien og Australien eksploderer efter ny læk af dokumenter fra Snowden. Indonesiens præsident blev aflyttet af et medlem af »De 5 øjne«.

I 2009 var Kevin Rudd (th.) premierminister i Australien, og en ny læk af fortrolige oplysninger fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden viser nu, at Australien som medlem af »De 5 øjne« aflyttede Indonesiens elite, blandt andre præsident Susilo Bambang Yudhoyono (tv.). Fold sammen
Læs mere
Foto: TORSTEN BLACKWOOD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Ny læk fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden kaster Indonesien og Australien ud i en kæmpe diplomatisk krise efter afsløring af, at Australiens aflytningstjeneste DSD har forsøgt at aflytte Indonesiens præsident, Susilo Bambang Yudhoyono, og hans nærmeste.

Samtidig lægger afsløringen nyt pres på det internationale efterretningssamarbejde »De 5 øjne«, USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand, som er afsløret i at dele efterretningsoplysninger med hinanden i stor stil.

Præsident Susilo Bambang Yudhoyono er nu den fjerde statsleder fra en stor nation, der er blevet afsløret i at være blevet aflyttet af »De 5 øjne«. Statsledere fra Tyskland, Brasilien og Mexico, der ligesom Susilo Bambang Yudhoyono ellers går for at være fra et venligsindet land til landene bag »De 5 øjne«, har allerede højlydt protesteret imod at være direkte mål for aflytning. Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, der angiveligt både har fået aflyttet sin mobil og overvåget sine e-mail af USA, aflyste for nylig i vrede et statsbesøg i Det Hvide Hus. Den tyske kansler, Angela Merkel, ringede direkte til USAs præsident, Barack Obama, og bad om en forklaring på, at amerikanerne i mere end ti år har aflyttet hendes private mobiltelefon.

Et af de nye lækkede efterretningsdokumenter, der er fra 2009, og som Guardian i Australien og australsk stats-TV nu har bragt til torvs, bærer direkte overskriften »Aflytning af den indonesiske præsident«. Et andet opridser ti personer fra Indonesiens elite, der har været mål for aflytning af deres mobiltelefoner. Det fremgår, at præsident Susilo Bambang Yudhoyono og hans kone begge har en Nokia E90-1s-mobiltelefon, at vicepræsidenten Boediono har en Blackberry Bold 9000, såvel som hvilket mærke af mobiltelefon de øvrige mål har. Flere af de øvrige på aflytningslisten er tidligere ministre og mulige kandidater til næste års præsidentvalg i Indonesien.

Indonesien hjemkalder ambassadør

Indonesiens udenrigsminister, Marty Natalegawa, reagerede i går med vrede og hjemkaldte landets ambassadør fra Canberra i Australien til Jakarta for at føre »konsultationer«.

Udenrigsministeren tilføjede, at Indonesien nu genovervejer alle aftaler om at udveksle informationer mellem de to nationer og kritisk gennemgår samarbejdet på områder, som Australien finder afgørende, herunder terrorisme og menneskesmugling. Trækket rammer smerteligt hårdt for den nye australske regering, der har udstedt et højtideligt løfte om at bekæmpe menneskesmugling i regionen.

Men Marty Natalegawa sagde, at aflytninger af en indonesisk politikers telefon »krænker hvert eneste anstændige og juridiske dokument, jeg kan komme i tanker om«.

»Det er intet mindre end en uvenlig handling, som allerede har en alvorlig påvirkning af bilaterale forhold,« tilføjede Marty Natalegawa.

Allerede inden de nye afsløringer var det bilaterale forhold mellem Indonesien og Australien anstrengt på grund af den australske regerings politik om at tvinge skibe med asylsøgere til Australien til at vende om. Ekstra pres kom der på forholdet mellem de to lande, da tyske Der Spiegel i oktober med dokumenter fra Snowden afslørede, at australske ambassader på tværs af Asien bliver brugt til at aflytte telefonopkald og indsamle elektronisk data. Guardian afslørede derefter, at den australske aflytningstjeneste DSD arbejdede side om side med USAs nationale sikkerhedstjeneste NSA om en massiv overvågningsoperation i Indonesien under en FN-klimakonference i Bali i 2007.

Men disse tidligere historier involverede ikke direkte Indonesiens præsident eller andre af landets højtstående politikere.

Ironisk nok besøgte Indonesiens vicepræsident Boediono så sent som i sidste uge Australien, altså lige inden han selv personligt blev afsløret som mål for mobilaflytning i søndags, hvor han udtrykte »bekymring« over de tidlige anklager om spionage fra Australiens ambassader.

Men Australiens nye premierminister, Tony Abbott, understregede, at dette kun foregik under den tidligere Labour-regering. Samtidig kaldte han dog blot aktiviteterne mere for »research« end »spionage«, og at intentionen altid var at bruge de indsamlede informationer til noget »godt«.

Intet synes at kunne dæmpe vreden

Premierministeren har gentagne gange insisteret på, at Australiens forhold til Indonesien er »godt og bliver bedre«.

Men lige nu bliver forholdet altså kun værre. De nye dokumenter, der i virkeligheden er lysbilleder fra den australske aflytningstjeneste, omhandler primært aflytning af 3G-mobiltelefoner, og det fremgår, at i november 2009 var introduktionen af 3G i Sydøstasien næsten fuldstændig, og et lysbillede fortæller om datoerne for indførelsen af 3G i Cambodia, Malaysia, Filippinerne, Singapore og Thailand. Omkring fremtidige planer beskriver den australske aflytningstjeneste, at den sandsynligvis snart vil være i stand til også at læse krypterede beskeder, hvilket dog vil kræve nøgler til at åbne dem. Andre dokumenter fra Snowden har afsløret, at efterretningstjenester har gjort store fremskridt de seneste år i jagten på at bryde ind i krypterede beskeder. I et af de nye lysbilleder fra DSD erkendes det, at den australske efterretningstjeneste trods alt har færre ressourcer end dens kolleger i USA og i Storbritannien.

Abbotts regering forsøgte i går at berolige Indonesien, men intet synes lige nu at kunne dæmpe vreden. Indonesiens tidligere vicepræsident Yusuf Kalla, der også er afsløret som et mål for aflytning, sagde i stedet, at afsløringerne var »hot news« i Indonesien, fordi »det er imod loven, hvis du aflytter din ven«.