Indisk domstol holder fast i dødsstraf efter gruppevoldtægt

Den indiske højesteret stadfæster dødsstraf til fire mænd, der blev idømt dødsstraf for mord på studerende.

Fire mænd blev dømt til døden for at have voldtaget en 23-årig kvinde tilbage i december 2012. Den 5. maj blev dommen stadfæstet i den indiske højesteret (Arkivfoto). Scanpix/Sajjad Hussain Fold sammen
Læs mere

Fire mænd, der i 2013 blev idømt dødsstraf for gruppevoldtægt af en 23-årig studerende, har fået stadfæstet deres dom af den indiske højesteret.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kvindeaktivisten Ranjana Kumari kalder det en historisk dom.

»Dommen sender et historisk budskab til alle, der begår vold på kvinder, at de kan forvente den højeste straf i dette land, hvis de gør noget lignende,« siger hun ifølge Reuters til den indiske nyhedskanal NDTV.

Sagens omdrejningspunkt, en 23-årig kvindelig studerende, blev udsat for gruppevoldtægt i 2012 i en bus i New Delhi efter at have været i biografen med sin ven.

Voldtægtsofferet endte efterfølgende med at dø af sine kvæstelser 13 dage senere.

De fire mænd blev dømt skyldige i september 2013 i anklager om drab og gruppevoldtægt og efterfølgende dømt til døden. Dommen blev efterfølgende anket til den indiske højesteret.

Voldtægten fremkaldte dengang protester og vrede i Indien, hvor vold og chikane af kvinder er et kæmpe problem. Sagen satte et globalt fokus på Indiens behandling af kvinder.

Vreden endte i protester og demonstrationer både i New Delhi og andre steder i landet.

En femte formodet gerningsmand - buschaufføren - blev fundet død i sin fængselscelle i 2013, inden han nåede at få sin dom. Han begik formentlig selvmord.

Derudover var der en sjette gerningsmand, en 17-årig mand, som kom for retten ved en ungdomsdomstol og er idømt tre år i ungdomsfængsel. Han er siden blevet løsladt.

Ifølge Reuters udbrød der jubel i sagen, da dommen blev læst op ved en appelhøring fredag.