Indisk delstat åbner ministerium, der skal gøre folk lykkelige

En af Indiens største delstater opretter et lykkeministerium for at skabe glæde og tolerance. Indiens naboland Bhutan er forbilledet.

Yoga skal være med til at få indbyggerne i den indiske delstat Madhya Pradesh til at svømme i lykke – ligesom disse yogaudøvende landsmænd, der flader ud i vand. Arkivfoto: Sunil Verma/AFP Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Delstaten Madhya Pradesh bliver kaldt »Indiens hjerte« for sin geografiske placering i nationens centrum.

Det er samtidig en af landets fattigste regioner, hvor dødeligheden blandt spædbørn er høj, fejlernæring udbredt, og hvor tørke har ført til en stigende selvmordsrate i landdistrikterne. Der er med andre ord ikke alt for meget at glædes over.

Men det skal der gøres noget ved:

Delstatsregeringen i Madhya Pradesh har besluttet at oprette et ministerium med ansvar for de omkring 75 millioner indbyggeres lykke. Lykkeministeriet vil blive det første af sin slags i Indien.

Ideen er udtænkt af delstatens regeringsleder, Shivraj Singh Chouhan, der sandsynligvis selv kommer til at stå i spidsen for det nye foretagende. Han har en kandidatgrad i filosofi og har tidligere udtalt, at lykke ikke er noget, man alene finder i materielle ejendele, men ved at have en positiv indstilling til livet.

Det skal afspejles i den politiske virkelighed, så økonomisk vækst fremover ikke bliver det eneste parameter for en succesfuld udvikling. Hvordan det i praksis skal ske, er stadig til diskussion.

I sidste uge var Shivraj Singh Chouhan i den indiske hovedstad for at præsentere sin ide over for centralregeringen. Her blev det besluttet at involvere borgerne i onlinehøring om ministeriets struktur og mandat. Dertil skal embedsmænd sendes til Bhutan for at studere nabolandets lykkeerfaringer.

Lykke over økonomisk vækst

Den lille, buddhistiske bjergstat har længe ført en politik, der sætter lykke over økonomisk vækst. Bhutan bruger bl.a. uddannelse, kulturel diversitet og ansvarlig regeringsførelse som indikatorer. Hvilke parametre politikerne i Madhya Pradesh vil anvende er ikke besluttet, men indkomst, sundhed og tillid er blevet nævnt.

»Staten vil blive gjort ansvarlig for folkets lykke og tolerance og vil bruge psykologer til at rådgive folk om, hvordan man forbliver lykkelig,« har Shivraj Singh Chouhan udtalt til Times of India.

Han er lige som Indiens premierminister en dedikeret yoga-udøver, så afholdelse af yogaundervisning forventes at være en del af lykkeministeriets opgave.

Det samme gælder for meditation og gratis pilgrimsture for ældre borgere. Andre allerede eksisterende sociale og samfundsrelaterede initiativer vil blive overført til det nye ministerium. Det gælder for eksempel et tiltag, hvor familier bliver belønnet, hvis deres døtre bliver længere tid i uddannelsessystemet.

Det er ikke kun Indien, der har ladet sig inspirere af det bhutanske lykkeindeks. Det har også Venezuela og senest de Forenede Arabiske Emirater.

Dubai har siden 2014 haft som målsætning at blive verdens lykkeligste by, mens føderationen af emirater tidligere i år udnævnte en minister for lykke.

I den seneste udgave af publikationen »World Happiness Report« er Bhutan, Indien, Venezuela og de Forenede Arabiske Emirater placeret som nummer 84, 118, 44 og 28.

I samme opgørelse ligger Danmark på førstepladsen.