»Indignation redder ikke menneskeliv«

Når Folketinget torsdag holder åbningsdebat vil den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, være iført en T-shirt med en tekst om blodbadet i Aleppo. »Historien vil dømme os hårdt, hvis vi bare ser på.«

Naser Khader iført t-shirt med teksten: Syrien Aleppo Bløder #savesyria Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligger ikke til mig at være aktivistisk på den her måde. Men det, vi er vidne til i Aleppo, er altså helt unikt,« siger den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, om sin beslutning om at iføre sig en T-shirt i solidaritet med Aleppo, når Folketinget torsdag afholder åbningsdebat.

»Fordømmelse og indignation redder ikke menneskeliv, og jeg føler stor frustration over, at det internationale samfund bare sidder på hænderne, mens de civile i Aleppo massakreres,« siger Naser Khader, der ikke lægger skjul på, at han nok er ekstra påvirket af det nu over fem år lange blodbad i Syrien, fordi det er dér, han er født og opvokset.

At sætte hårdt mod hårdt

Ifølge den konservative ordfører bør USA og de lande, der vil være med, øjeblikkeligt indføre et flyveforbud over bestemte områder i Syrien.

»Og jeg mener, at Danmark skal melde ud, at vi er klar til at bidrage med kampfly. Jeg taler ikke om at intervenere på landjorden, men om at sætte en stopper for det syriske regimes og Ruslands luftbombardementer. Det er jo dem, der dræber allerflest civile,« siger den konservative udenrigsordfører.

Et sådant flyforbud vil Rusland og styret i Syrien formentlig modsætte sig?

»Ja, men præsident Putin og præsident Assad forstår kun magtens sprog. Jeg hader krig, men ind imellem er man nødt til at sætte hårdt mod hårdt,« siger Naser Khader.

Han understreger, at den vestlige verden ikke kun har et moralsk ansvar over for de civile i Aleppo.

»Det er jo også i vores klare egeninteresse at beskytte de civile, hvis vi ikke vil se nye syriske flygtningestrømme med kurs mod Europa,« fastslår Naser Khader.

Han har taget initiativ til en hasteforespørgsel i Folketinget om Syrien i næste uge. Målet er at samle et flertal bag en vedtagelse om de konkrete skridt, som regeringen bør tage for at standse blodbadet i Aleppo og Syrien generelt.