Inden årtiers værste storm rammer: Tusindvis af turister er strandet på thailandske øer

Alle færge- og flyafgange er lukket forud for stormen, der forventes at ramme Thailand fredag.

En kvinde løber med sin hund i favnen mod sit hjem, mens den tropiske storm Pabuk nærmer sig Nakhon Si Thammarat i det sydlige Thailand. Fold sammen
Læs mere
Foto: KRITTAPAS CHAIPIMON

Fredag bliver Thailand ramt af den formentlig værste storm, landet har oplevet i årtier. Forud for uvejret er alle færge- og flyafgange til og fra populære ferieøer blevet lukket, og tusindvis af turister er dermed strandet.

På Koh Samui er der omtrent 20.000 turister, som må gemme sig indendøre i ly for stormvejret, skriver CNN. Det gælder blandt andet en dansker, som Ritzau har talt med. Og på de mindre øer som Ko Phangan og Koh Tao er der op mod 19.000 turister.

»Øen er fuldstændigt afskåret fra fastlandet, al form for transport dertil har været lukket ned siden i går,« fortæller distriktsoverhovedet på Koh Samui, Kittipop Roddon, til CNN.

Han understreger dog, at der er vand og mad nok på øen til, at turisterne nok skal klare sig igennem stormen.

Men distriktsoverhovedet for de to mindre øer, Ko Phangan og Koh Tao, er mere bekymret, skriver CNN. Han frygter, at det bliver sværere at sende beredskab mod de mindre øer, når stormen rammer, da de er længere væk fra fastlandet.

Tusindvis af thailændere, der bor langs kysten, er ifølge Chyapol Thitisa, direktør i Thailands katastrofeberedskab, de seneste dage blevet evakueret fra deres hjem. Ifølge det thailandske medie Bangkok Post er flere end 30.000 mennesker blevet evakueret fra kystbyer i det sydlige Thailand. I Nakhon Si Thammarat, hvor stormen ventes at ramme hårdest, er der blevet sat 90 shelters op, der kan huse op mod 86.000 mennesker, skriver Bangkok Post.

Den thailandske flåde har udsendt et hangarskib og to skibe til at hjælpe med rednings- og beredskabsarbejdet under stormen, ifølge CNN. Det vil tage dem cirka 15 timer at nå frem til Nakhon Si Thammarat, hvor lufthavnen også er lukket ned forud for uvejret.

Ifølge et andet thailandsk medie, The Nation, er hangarskibet bemandet med et redningshold bestående af fire helikoptere, førstehjælpsudstyr og katastrofeberedskab.

Den tropiske storm med navnet Pabuk er den kraftigste, der har ramt området uden for monsuntiden i 30 år. Den forventes at ramme Nakhon Si Thammarat, Ko Phangan, Koh Tao og Koh Samui fredag med vindhastigheder på op til 95 km/t, ifølge Thailands meteorologer. Ifølge CNN kan stormen sende bølger ind over kysten med en højde på tre til fem meter.