Indblik Musharrafs dilemma

Pakistans præsident, Pervez Musharraf, står i et stort dilemma. Skal valget den 8. januar gennemføres, eller skal det skydes, indtil situationen er mere under kontrol.

Bhuttos tilhængere fulgte hendes kiste til begravelsen. Tv-billeder fra pakistansk tv/AFP Fold sammen
Læs mere

Mordet i går på Pakistans førende oppositionspolitiker, Benazir Bhutto, har for alvor sat gang i spekulationerne, og lige nu forlyder det, at valget bliver holdt.

Men Musharraf er presset, fordi en anden af oppositionspolitikerne, Nawaz Sharif, har erklæret, at han vil boykotte valget. Sharif forlanger endvidere, at Musharraf træder tilbage.

Dertil kommer, at Bhuttos PPP parti har erklæret en 40 dage lang landesorg, og det vil være svært at gennemføre valget og samtidig vise respekt for Bhutto i den situation.

Hvis valget gennemføres, så vil det alt andet lige betyde, at Bhuttos PPP-parti vil få en meget stor fremgang. Men valgresultatet vil samtidig være svært at bruge til noget, hvis Sharifs oppositionsparti, Den Muslimske Liga, forinden har boykottet valget.

Der er heller ikke meget håb om, at det lykkes for Musharraf at skaffe en national forsoning, selv om det er det, landet har allermest brug for. Dels skal Bhuttos parti igennem en proces med at finde en ny ledelse efter den karismatiske 54-årige kvinde, og dels er det næppe sandsynligt, at Musharraf kan bygge bro til Sharif, som er stejl i sine krav om, at Musharraf skal fjernes fra magten.

Sharif selv blev fjernet af Musharraf som premierminister i 1999, og siden har forholdet mellem de to været køligt. Mange håbede, at Bhutto ville kunne være det forsonende element i forhold til Musharraf og dermed skaffe den siddende præsident i det mindst et pusterum til at sikre, at Pakistan kunne komme på sporet igen og få styr også på de nordlige og vestlige provinser, hvor Taleban og Al Qaeda regerer.

Det er et håb, som især de vestlige lande med USA i spidsen har. Men drømmen om denne stabilitet er foreløbig knust.

Et af de store spørgsmål er, hvordan Musharraf vil fortsætte med at regere uden at gennemføre et valg? Og hvordan vil militæret reagere på et valg i den nuværende situation? Vil militæret støtte op bag Musharraf, eller mister de tålmodigheden og går ind og erklærer landet i undtagelsestilstand med eller uden Musharrafs velsignelse?

Musharraf står i derfor i en lang række dilemmaer, og det eneste, man kan sige, er, at meget afhænger af, hvorvidt de kommende 48 timer skærper krisen i Pakistan, eller der falder mere ro over det hele.

Hvis uroen fortsætter, så er det sandsynligt, at militæret kræver øjeblikkelig handling fra præsidenten. Og hvis ikke de får hans støtte, så er det ikke usandsynligt, at de selv overtager magten. Og så er Pakistan for alvor bragt ud i en usikker situation.