Indædt magtkamp blandt republikanere

En intern magtkamp er i gang, efter at den republikanske formand for Repræsentanternes Hus i USA gik af.

Vil han? Republikaneren Paul Ryan kan måske bygge bro mellem Tea Party-bevægelsen og partiets moderate medlemmer, men han har endnu ikke besluttet sig for, om han stiller op til posten som formand for Repræsentanternes Hus. Posten blev ledig, da John Boehner trak sig i protest mod intern splid. Foto: Brendan Smialowski Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Magtkampene er for alvor blusset op i det amerikanske republikanske parti, efter at tumultagtige magtkampe har forhindret valget af en ny formand for Repræsentanternes Hus – det ene af Kongressens to kamre.

Der har længe været intern krig mellem de såkaldte moderate og Tea Party-bevægelsen i partiet.

Uenigheden mellem fløjene er for alvor blusset op, efter at en af republikanernes topfolk, John Boehner, meddelte, at han ville træde tilbage som formand for huset. Den position tilhører det parti, der har flertal, og det efterlader et tomrum i Kongressen, som kan vise sig at blive katastrofalt for Republikanerne, hvis ikke partiet finder en ny kandidat snart.

Sker det ikke, står Repræsentanternes Hus uden en politisk styring, og det kan betyde, at USA ligesom i oktober får en regulær regeringslukning, fordi USA løber tør for penge. For om to måneder skal der vedtages et nyt budget, og det er i forvejen vanskeligt. De mest konservative republikanere kræver store indrømmelser for at stemme for et nyt budget, og uden en ny formand for Repræsentantenes Hus er det ikke sandsynligt, at der kan findes en løsning, der også tilfredstiller demokraterne i huset.

Brobygger søges

Først trak en af de mest respekterede republikanere, Californiens repræsentant Kevin McCarthy sig som kandiat helt overraskende i forgårs. Kilder siger, at han simpelthen ikke kunne finde et grundlag for at arbejde med begge fløje. Især Tea Party-folkene skulle ifølge amerikanske medier have stillet så mange kav, at det ville blive urealistiske at fortsætte.

Nu peger pilen på en anden republikaner, nemlig Paul Ryan, som på mange måder er en republikaner, der måske kan bygge broen mellem de to fløje.

Men han har ikke truffet beslutningen endnu, og det har fået fløjkampene til at blive mere markante og viser, at det gamle parti har meget svært ved at finde fodslag, selv om præsidentvalget kun er 15 måneder væk.