Ind eller ud — søg løsningen i Danmark

The Sunday Times og The Times er uenige om EU-anbefalingen til læserne, men begge aviser mener, at danskerne kan vise vejen frem efter folkeafstemningen.

»Ud er ud, og hvis man fortryder, vil det kun være muligt at komme tilbage ved at slutte sig til euroen, Schengen og opgive rabatten,« sagde Cameron i The Sunday Times. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANUEL LORENZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Premierminister David Cameron fastslog i weekenden, at der ingen vej er tilbage for briterne, hvis de på torsdag stemmer imod fortsat britisk EU-medlemskab.

»Ud er ud, og hvis man fortryder, vil det kun være muligt at komme tilbage ved at slutte sig til euroen, Schengen og opgive rabatten,« sagde Cameron i The Sunday Times.

Man kan kun give premierministeren ret i, at ny britisk tilmelding til EU i det perspektiv ser en smule urealistisk ud. Cameron kritiserede også sine ministre, partifæller og andre EU-modstandere for at afvise eksperternes advarsler, og han fremmanede billedet af, om man ville risikere at tage familien ud at køre i en bil, hvor mekanikeren havde sagt, at »bremserne ikke virker, den lækker brændstof, gå ikke ind i den bil«. Hvis nogle tænker lidt videre i den maleriske beskrivelse, vil de måske påpege, at det var premierministeren selv, der inden det seneste parlamentsvalg solgte det sminkede lig af en bil til EU-modstanderne.

Med tre dage til folkeafstemningen ser det britiske EU-opgør fortsat helt åbent ud. Hvis man tror på meningsmålingerne. De viste sig at være helt ved siden af ved det seneste parlamentsvalg, men det er tydeligt, at hverken EU-modstandere eller EU-tilhængere føler sig sikre og tvært­imod er indstillede på at kaste alt i hovederne på hinanden i en sidste kraftanstrengelse for at tiltrække vælgerne.

Ingen kan rigtig se frem til på ­fredag. Hvis det bliver »Remain«, truer vrede konservative med at udfordre Cameron, mens Labour er splittet på kryds og tværs, hvor Underhusmedlemmer er imod partileder Jeremy Corbyn og for EU, mens et ukendt — og ifølge nogle i Labour stort — antal vælgere især i Nordengland er helt uenige i den ­EU-positive partilinje.

Hvis det bliver »Leave«, har mange advaret om kaos både i Bruxelles og Storbritannien. The Sunday Times skriver derimod i en lang argumentation på lederplads, at et nej ikke behøver at være et fuldstændigt nej. Avisen henviser til de danske erfaringer.

»I tidligere kriser har EU været villig til at forhandle, når et medlemsland har vist, at man har nået grænsen. Efter at danske vælgere afviste Maastricht-aftalen, blev Danmark bevilget undtagelser for at blive i klubben,« konstaterer avisen og anbefaler læserne at stemme »Leave«, mens lederskribenten derefter mener, at den britiske regering vil gøre meget klogt i at trække tiden ud og lade EU strække hånden ud.

EU-afstemningen er vejledende, og det er derefter op til regeringen at beslutte tidspunktet for at udløse udmeldingsparagraffen i EU inklusiv to års forhandlinger om betingelserne.

Mens Sunday Times siger »Leave«, anbefaler hverdags- og søsteravisen The Times et »Remain«. Her er argumentationen, at fordelene ved at blive i EU vejer tungere, men at premierministeren så straks bør kaste sig ud i en ny reformforhandling med EU, der skal føre til helt andre markante reformer end den EU-forhandling, der blev afsluttet i februar. Også The Times tager Danmark til indtægt:

»Hvis Cameron vinder, skal han gribe øjeblikket og opildne andre utilfredse allierede fra Danmark til Dubrovnik til et nyt angreb på spild, bureaukratiske forhindringer og udemokratisk indblanding.«