Imamer i Pakistan truer med selvmordsbomber

Skudvekslinger mellem politi og radikale islamister midt i Pakistans hovedstad kostede i går op imod ti mennesker livet. Trusler om selvmordsbomber fik sikkerhedsstyrker til at trække sig.

En radikal islamist fra Den Røde Moské løber med en molotovcocktail i hånden efter at have sat ild til en regeringsbygning i <br>Pakistans hovedstad, Islamabad. Foto: Asif Hassan/Scanpix Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Vestens vigtigste allierede i kampen mod den radikale islamisme, Pakistans præsident Pervez Musharraf, blev i går yderligere svækket.

Det skete, da der udbrød borgerkrigslignende tilstande omkring Den Røde Moské, der ligger midt i hovedstaden Islamabad. Moskéen har flere tusinde beboere, der alle er tilhængere af de Taleban- og al-Qaeda-bevægelser, som Vesten presser præsident Musharraf og den pakistanske hær til at bekæmpe.

Gårsdagens skudvekslinger mellem politi og sikkerhedsstyrker på den ene side og bevæbnede islamister på den anden førte til adskillige dødsfald. Ved redaktionens slutning havde myndighederne bekræftet, at to politifolk og fire islamistiske »studenter« var døde, men der var rapporter om mange sårede, og dødstallet ventedes at vokse. Skudvekslingerne begyndte, da aktivisterne fra Lal Masjid-moskéen med brandbomber gik til angreb på regeringskontorer i nærheden af moskéen. I samme kvarter har man i flere måneder holdt et offentligt børnebibliotek besat. Folkene fra Lal Masjid har i det seneste halve år skruet op for en stadigt mere højlydt taleban-lignende retorik, der kræver striks håndhævelse af sharia-lovgivning. Samtidig har aktivisterne patruljeret moskéens område med AK47- automatrifler.

Selvmordsaktioner
Maulana Abdul Aziz, moskéens leder, sagde i april, at der findes »op imod 500.000 bordeller i Pakistan«, og at regeringen intet gør for at komme den slags »umoralske aktiviteter« til livs. Aziz gav samtidig regeringen en måned til at stoppe hasardspil og salg af alkohol i Islamabad.

Endelig advarede Maulana Abdul Aziz om, at man var klar til at gribe til selvmordsaktioner, hvis regeringen forsøgte at rydde det store moské-område, der ligger som en islamistisk magtbastion lige midt i det kvarter, hvor Pakistans centrale politiske og administrative institutioner holder til.

Lal Masjid-islamisterne har i de seneste måneder gennemført en række opsigtsvækkende aktioner rundt omkring i den pakistanske hovedstad, og dét først og fremmest med burka-klædte kvindelige såkaldte »studerende« som stormtropper. Disse grupper har i flere tilfælde holdt både politifolk og andre kvinder fangne, som man beskyldte for at være prostituerede.

I et tilfælde gik det ud over tre pakistanske kvinder. I et andet tilfælde var der tale om en gruppe kinesiske kvinder med fast bopæl i Islamabad.

Præsident Pervez Musharraf sagde så sent som i sidste uge, at regeringen ville forsøge at løse konflikten omkring Den Røde Moské med fredelige midler, eftersom man var bange for selvmordsaktioner.

Fatwa mod soldater
Under gårsdagens skudvekslinger truede ledere i moskéen da også med selvmordsaktioner, hvilket fik sikkerhedsstyrkerne til at trække sig tilbage.

Lal Masjid har siden 1965 været hjemsted for de mest radikale islamister i Pakistan, men præsident Musharrafs problemer tog en alvorlig drejning i 2004, da moskéen udsendte en fatwa angående den pakistanske hærs kamp mod de Taleban i grænseområderne mod Afghanistan.

Talebanerne styrede Afghanistan indtil den amerikanske invasion i november 2001, hvorefter de i stort tal trak sig tilbage til grænseegnene mellem Pakistan og Afghanistan. Fatwaen fra Lal Masjid-imamerne gik ud på, at de pakistanske soldater, som blev dræbt i kampen mod Taleban, ikke skulle have en islamisk begravelse, og det førte angiveligt til et stort antal deserteringer.