Imam kan udleveres til USA

Den kontroversielle prædikant Abu Hamza, der holdt dundertaler uden for en moské i London, risikerer nu at få en enkeltbillet til USA. Her venter de amerikanske myndigheder med terrorsigtelser, der kan

En britisk dommer afgjorde i går, at der ikke er noget i britisk lovgivning eller menneskerettighederne, der taler imod en udlevering af den kontroversielle prædikant, Abu Hamza, til USA. Foto: Dylan Martinez/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden, der med klap for øjet og metalkrog i armen spredte sit budskab uden for Finsbury Park- moskeen i London, risikerer nu at skulle leve resten af sit liv i et amerikansk fængsel.

Abu Hamza al Masri stod i en årrække for prædikener både indenfor og udenfor moskeens mure og menes at have spillet en væsentlig rolle i at radikalisere unge britiske muslimer. Han kalder blandt andet terroristerne fra 11. september for helte og martyrer. Siden 2004 har den 49-årige Hamza, der oprindeligt stammer fra Egypten, siddet fængslet i Storbritannien med en dom på syv år for at opfodre til racehad og mord.

Men de anklager, de amerikanske myndigheder fremfører mod Hamza, er af langt mere alvorlig karakter og kan, hvis anklageren får medhold, føre til fængselsstraffe på mere end 100 år.

Amerikanerne har i alt 11 sigtelser mod Hamza, og de har alle sammen forbindelse til terror. USA mener blandt andet, at Hamza har spillet en hovedrolle i at planlægge og finansiere en træningslejr for kommende terrorister i delstaten Oregon.

Hjalp terrorister
Dertil kommer anklagerne om, at Hamza hjalp terrorister under et gidseldrama i Yemen i 1998, da 12 vestlige turister blev taget som gidsler af en gruppe. Gidseldramaet endte tragisk, da tre briter og en australier blev henrettet af terroristerne. Ifølge amerikanernes anklager bistod Hamza med råd til kidnapperne og lånte dem også en satellittelefon.

Amerikanerne har forsøgt at få Hamza udleveret i de seneste tre år, men det er først nu, den radikale islamist har udtømt sine juridiske muligheder for appel af sin syvårs dom og dermed banet vejen for at genoptage det amerikanske krav.

En britisk dommer afgjorde i går, at der ikke er noget i britisk lovgivning eller menneskerettighederne, der taler imod en udlevering af Abu Hamza. Den kendelse er imidlertid betinget af, at den bliver endeligt godkendt af den britiske indenrigsminister, Jaqui Smith.

Skulle Hamza ende for en amerikansk domstol og senere blive idømt en fængselsstraf, vil den ikke kunne afsones før, han har afviklet sit mellemværende med det britiske retssystem.