ILO vedtager global traktat mod vold og chikane

Den Internationale Arbejdsorganisation ILO vedtager ny global traktat på baggrund af #MeToo-bevægelsen.

Den Internationale Arbejdsorganisation ILO vedtog fredag en ny global traktat mod vold og chikane på arbejdspladser på baggrund af #MeToo-bevægelsen.

Den nye konvention, som bliver bindende for de lande, der ratificerer den, blev godkendt på den sidste dag af FN-organisationens årlige konference, hvor der deltager repræsentanter for regeringer, arbejdsgivere og fagforeninger.

Kort før afstemningen om traktaten meddelte USA, at det ville stemme for, mens Rusland sagde, at det ville undlade at stemme.

Teksten i traktaten har blandt andet til hensigt at beskytte ansatte, men den henviser ikke specifikt til LGBTi-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle, transseksuelle og intetkønnede) som værende de mest sårbare. Mange af disse møder stadig fordomme og diskrimination.

Traktaten skal forbedre mulighederne for håndtering af sexchikane i kølvandet på MeToo-bevægelsen blandt kvinder, som har spredt sig fra filmindustrien i Hollywood til hele verden.

#MeToo-kampagnen begyndte i efteråret i 2017, da filmproduceren Harvey Weinstein blev anklaget for årtiers misbrug og seksuelle krænkelser af flere kvinder.

ILO er den eneste overlevende af alle de institutioner, som blev oprettet under Folkeforbundet - forløberen for FN - efter Første Verdenskrig.

Formålet med ILO var at danne en organisation, der forsvarede arbejderes rettigheder på arbejdsmarkedet.

ILO har denne måned markeret organisationens 100-årsdag ved en kongres, hvor der var særlig fokus på #MeToo-bevægelsen og den betydning for arbejdsmarkedet.

ILO modtog i 1969 Nobels fredspris for organisationens indsats for arbejdstageres rettigheder og for fred på tværs af sociale klasser samt støtte til lande i Den Tredje Verden.

/ritzau/Reuters