Ikea-drab åbner Sveriges tabubelagte debat om indvandring

Dobbeltmordet i Västerås har skabt et bredt opgør med den svenske indvandringspolitik og fortielsen af problemerne, den medfører. De svenske udlændingemyndigheder taler nu åbent om massive problemer med integrationen. Og mange flygtninge ser ikke længere Sverige som et attraktivt asylland.

Busstoppested med valgplakat for Socialdemokraternes spidskandidat - og senere statsminister - Stefan Löfven. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Det kan godt være, at en mor og hendes søn blev stukket ned i køkkenafdelingen i Ikea, men antallet af mord i Sverige har været faldende siden 1990. Sådan lød budskabet i svenske medier to dage efter de tilsyneladende tilfældige drab i byen Västerås nordvest for Stockholm.

Den landsdækkende avis, Dagens Nyheter, var en af dem, der bragte historien sammen med en artikel om, at Sverige generelt var blevet et tryggere land. Historien fik hundredvis af vrede svenskere til tastaturet, som krævede en forklaring: Hvordan kunne avisen bringe sådan nogle historier så kort tid, efter uskyldige var blevet stukket ihjel, ville de vide.

Senere bragte avisen en historie om, hvordan sikkerheden på landets asylcentre nu ville blive øget. Gerningsmanden var en afvist asylansøger fra Eritrea, og politiet frygtede, at »mørke kræfter« ville hævne mordene.

Nu kom de vrede kommentarer ikke længere kun fra oprørte Facebook-brugere, men fra bloggere og lederskribenter fra hele landet. Svenska Dagbladets lederskribent Ivar Arpi var en af dem, der reagerede på Twitter.

»Forestil dig, at du er pårørende til de myrdede og går ind på DN.se. Så er det disse tre overskrifter, du bliver mødt af,« skrev han og vedhæftede et billede af de tre historier, der lå i forlængelse af hinanden på Dagens Nyheters hjemmeside.

Nybrud i debatten

Sverigedemokraterna (SD) reagerede også prompte på historierne, som hverken opfordrede til en diskussion af den svenske indvandringspolitik eller tog hånd om det faktum, at gerningsmanden var en afvist asylansøger.

»I tider som disse kan det være på sin plads at minde om, hvordan Fredrik Reinfeldt ville have, at vi skulle »åbne vores hjerter«, og hvordan han takkede, »fordi I valgte Sverige«. Tror ikke den myrdede mor og søn ville være enige med eksstatsministeren,« skriver Björn Söder, SDs tidligere partisekretær og næstformand i Riksdagen, på Facebook.

Selv om kommentaren straks af Söders politiske modstandere blev udråbt til at være vulgær, har Ikea-drabene medført et stemningsskifte i den før næsten fraværende debat om indvandringen: Borgerlige politikere taler nu om at give flygtningene midlertidige opholdstilladelser, og flere lederskribenter end Svenska Dagbladets stiller nu åbent spørgsmålstegn ved, hvor mange flygtninge Sverige reelt kan tage imod.

Sverige ikke længere attraktivt

De fleste røster er dog stadig forsigtige med at tillægge dobbeltmordet i Ikea afgørende betydning. Men uden for Västerås og den tragiske hændelse venter der et langt større og mere grundlæggende problem med den svenske indvandring – en problematik som får begrænset opmærksomhed: Integrationen i det store asylland er alt andet end på skinner.

For første gang i fem år – og på et tidspunkt, hvor antallet af flygtninge, der ankommer til Europa, er godt syv gange højere i forhold til året før – falder antallet af asylansøgninger i Sverige. Den massive indvandring, der gennem årene har fundet sted, har gjort det stadig sværere for flygtningene at blive integreret i det svenske samfund. Og derfor er Sverige ikke længere et attraktivt asylland.

Det mener generaldirektøren for de svenske udlændingemyndigheder Migrationsverket, Anders Danielsson.

»Sverige har jo været et primært modtagerland sammen med Tyskland i ganske lang tid. Derfor er ventetiden på at få opholdstilladelse og familiesammenføring blevet længere. Det er den ene ting. Derudover fungerer integrationen i Sverige ikke særlig godt. Det er svært at finde bolig, og det er svært at finde job. De to ting gør, at Sverige ikke er et lige så interessant land at søge mod, som det har været,« siger han.

Det er især antallet af asylansøgere fra Syrien og det vestlige Balkan, som Migrationsverkets prognoser siger, der vil komme færre af i år.

En kvinde skriver i en kondolencebog, som Ikea i Västerås har lagt frem i forbindelsen med mordet på to mennesker mandag i varehuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10040 Anders Wiklund/TT.

Faldet kommer ifølge beregningerne til at være på 6.000 ansøgninger i forhold til sidste år, så det endelige antal asylansøgere ender på omkring 74.000.

»Den øgede grænsekontrol i Sydeuropa har naturligvis også en betydning. Frankrigs kontrol på grænsen til Italien bremser nogle i at komme videre op i Nordeuropa. Men det totale antal af asylansøgere, der kommer til Europa, er jo øget dramatisk, alt imens tallet altså i falder i Sverige,« siger Danielsson.

Han bekymrer sig især om, hvad ventetiden og de ringe muligheder for integration betyder for de flygtninge, der kommer til Sverige.

»Det er aldrig godt, at personer ikke kommer ordentligt ind i et samfund. Integrationen er afgørende for, at de kan skabe sig et liv et Sverige. Uden den tager det lang tid at få job og at forbedre sin personlige sociale situation. Men det er et politisk spørgsmål, som politikerne må tage hånd om,« siger Anders Danielsson.

Af de flygtninge, der kommer til Sverige, lykkes det blot ti procent at finde arbejde, efter de har gennemgået det toårige integrationsprogram. Yderligere 20 procent bliver indskrevet på en uddannelse, og dermed ender 70 procent i arbejdsløshed.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra den socialdemokratiske migrationsminister, Morgen Johansson, men han har ikke ønsket at medvirke.

Ville overveje et andet land

I Södertäjle uden for Stockholm sidder 25-årige Gabi Alwashy, som er en af de flygtninge, der mærker problemerne på egen krop. Han har boet i Sverige i et år og fire måneder sammen med sin mor og bror, siden de flygtede fra borgerkrigen i Syrien og Aleppo.

Som så mange andre nyankomne flygtninge var Gabi Alwashy først ovenud begejstret for at være kommet i sikkerhed i Sverige.

»Men efter et stykke tid begyndte jeg at lægge mærke til, at der ikke bor nogen svenskere her i området. Der bor kun andre indvandrere, og så er det jo ikke nemt at finde svenske venner,« siger han.

Halvdelen af indbyggerne i Södertälje er født uden for Sverige, og i bydelen Ronna, hvor Gabi Alwashy bor, bor der stort set ingen svenskere.

Södertälje bliver blandt andet i en rapport lavet af norsk politi brugt som et skrækeksempel på en ghetto. Problemet er opstået, fordi der er boligmangel, og flygtningene ikke har råd til at leje sig ind andre steder end i de billige forstæder. Men her er der meget få jobmuligheder, og så bliver problemet selvforstærkende.

Forskellige verdner

Den 25-årige syrer har en bachelorgrad i engelsk litteraturhistorie og brænder for at blive en del af Sverige. Han er stadig i det svenske integrationsprogram, så han skal først begynde at søge arbejde om otte måneder. Men han gruer allerede for det nu.

»Hvis jeg havde vidst, at det var så svært at finde bolig og job i Sverige, havde jeg nok overvejet at søge mod et andet land i Europa,« siger Gabi Alwashy. »Hvis man tager imod så mange indvandrere ind, må man da have en langsigtet plan for dem«.

I jagten på svenske venner stødte Gabi Alwashy på organisationen Kompis Sverige, et privat initiativ, der forsøger at danne vennepar mellem flygtninge og svenskere. Her har han fået en jævnaldrende kammerat, der hedder Simon, og som han håber kan hjælpe ham med at blive en del af det svenske samfund.

Også projektleder i Kompis Sverige, Sofia Thormark, ser problemerne med integrationen som massive.

»Der er mange lukkede døre i Sverige. Vi lever i et segreret samfund, hvor svenskerne og de nyankomne har meget lidt at gøre med hinanden. Det vil vi gerne forsøge at lave om på, for ellers lykkes vi ikke med integrationen. Lige nu lever vi i samme land, men i to forskellige verdner.«