I Transsylvaniens bjerge kaldte Løkke og co. på en grønnere fremtid

Under et lyntopmøde i den rumænske bjergby Sibiu argumenterede Løkke og Macron for fælles og større ambitioner på klimaområdet. Tysklands Merkel kunne ikke at findes blandt de andre vesteuropæiske underskrivere.

France's President Emmanuel Macron greets Denmark's Prime Minister Lars Lokke Rasmussen during the informal meeting of European Union leaders in Sibiu, Romania, May 9, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Sammen med syv andre lande argumenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen torsdag for, at EU sammen skal gå en grønnere fremtid i møde.

På et lynvisit i den transsylvanske bjergby Sibiu, startede han og de andre EU-ledere en snak om deres politiske ambitioner for den nye femårige periode, der skydes i gang efter europaparlamentsvalget i maj.

Sammen med Frankrig, Belgien, Luxembourg, Holland, Portugal, Spanien og Sverige mødte Danmark op med et forslag om, at  EU skal være klimaneutral i 2050, og at en fjerdedel af EUs næste syvårsbudget skal gå til at bekæmpe klimaforandringer.

»Som et generelt princip bør EU-budgettet ikke finansiere nogen politik, der kan være ødelæggende for dette mål,«står der i det såkaldte non-paper.

Ambitionerne er nødvendige for at agere på den »tiltagende bekymring« hos blandt andre videnskabsfolk og unge mennesker på tværs af Europa, fortsætter man.

Undervejs i mødet tilsluttede Letland sig ambitionen, men det halter med at få opbakning fra flere af de store EU-lande, sagde statsministeren.

»Det er bare ikke lige per automatik stemningen her. Der er et Polen, der er meget afhængige af kulkraftværk, og som er bekymrede for væksten. Der er tyskerne, der er bange for deres bilindustri, hvis vi sætter ambitionsniveauet for højt. Så der skal kæmpes her,« lød det fra Løkke.

Merkel afventer

Efter topmødet sagde Tysklands kansler Angela Merkel, at det ikke var muligt for hende at slutte sig til gruppen nu. Hun forventede heller ikke, at en fælles europæisk løsning lå lige for.

»Det kan tage meget lang tid,« sagde hun.

Selv er hun imidlertid klar til at støtte ideen om at dedikere en fjerdel af budgettet til klimakampen.

»Det er et godt forslag, som jeg bakker op om,« sagde hun ifølge Politico.

Men klimaneutralitet i 2050 er efter alt at dømme slet ikke nok til at indfri Paris-aftalen, mener klimapolitisk leder i Greenpeace, Jens Mattias Clausen. Venstre skal være langt mere ambitiøse på hjemmebanen, lyder det i en skriftlig kommentar:

»Man må simpelthen kunne kræve, at de grønne ord fra Løkke og regeringsblokken følges op af langt mere handling. Lige nu sakker det politiske flertal efter den voksende folkelige appetit på en gennemgribende grøn omstilling af vores samfund, og her er valget en oplagt mulighed for, at danskerne kan stille politikerne til ansvar.«

Topmødet fandt sted bag lukkede døre, men ifølge Løkke var der »ikke ret mange, der talte for de store institutionelle ændringer og traktatmæssige krummelurer« i den kommende strategi. Lederne havde især talt for løsninger inden for migration, ungdomsarbejdsløshed og altså klimaudfordringer, sagde han.

På et topmøde i juni,når de stemmeberettigede i EUs 500 millioner store befolkning har været til valgurnerne, skal EUs stats- og regeringsledere blive enige og sætte konkrete ord på vejen frem.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.