I to år undersøgte han Trump: Nu skal Australien hjælpe Trump med at undersøge Mueller

USAs præsident, Donald Trump, har bedt flere lande om hjælp til at undersøge den mand, der i to år undersøgte ham. Australien har sagt ja til at hjælpe. Her er, hvad vi ved.

USAs præsident, Donald Trump, har bedt Australiens premierminister, Scott Morrison, om hjælp til at undersøge den mand, der undersøgte Trump og hans stab i to år. Arkivfoto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort tid før Australiens premierminister, Scott Morrison, i sidste uge drog på statsvisit i USA, blev han ringet op af Donald Trump.

Han ville have Scott Morrisons hjælp til at få skovlen under Robert Mueller – den specialefterforsker, der i to år har undersøgt Trump. Nu er det Muellers tur til at blive undersøgt, og Scott Morrison skulle henvende sig til justitsminister William P. Barr for at hjælpe, forklarede Trump i telefonsamtalen, som The New York Times først skrev om.

Premierministeren indvilligede i at hjælpe ifølge The Guardian. Nu er telefonopkaldet blevet nyt fokuspunkt i sagen om Donald Trumps opkald til udlandet.

Hvorfor er det vigtigt?

Er det tilladt, at præsidenten ringer tjenester hjem fra andre lande, så han kan få hjælp til en undersøgelse, der foretages af justitsministeriet? Eller er det endnu et eksempel på, at Donald Trump er klar til at bruge sine diplomatiske forbindelser til at gavne sine egne, indenrigspolitiske interesser? Sådan beskriver The New York Times det.

For to uger siden kom det frem, at præsident Trump i en telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, havde bedt om en korruptionsundersøgelse, der i sidste ende kunne give ham snavs på Joe Biden. Det fik en whistleblower til at slå alarm, og i sidste uge annoncerede Demokraterne, at det var grund nok til at indlede en rigsretssag mod Trump.

Lad os spole lidt tilbage: Hvad kan Trump overhovedet bruge Australiens hjælp til?

FBI begyndte først at undersøge Donald Trumps forbindelser til Rusland, efter at australske embedsmænd oplyste, at russiske agenter tilsyneladende havde tilbudt Trump-kampagnen snavs på Hillary Clinton.

Det havde Alexander Downer, Australiens tidligere udenrigsminister og topdiplomat i Storbritannien, fået at vide af Trumps udenrigsrådgiver, George Papadopoulos, da de to mødtes i maj 2016.

Ifølge Downer forklarede Papadopoulos ham dengang, at russerne havde tilbudt snavs på Clinton, og at han fra en akademiker ved navn Joseph Mifsud havde hørt, at russerne havde tusindvis af Clintons e-mail.

Hvem er Joseph Mifsud?

Nu bliver det en lille smule forvirrende, så hold godt fast. Ifølge The New York Times blev hr. Mifsud – manden, der angiveligt informerede Papadopoulos om russernes e-mail – sidst set som gæsteprofessor på et universitet i Rom. Men nu er han forsvundet.

Og Donald Trumps allierede, deriblandt topadvokaten Rudy Giuliani, mener, at vestlige efterretningstjenester havde plantet Mifsud for at narre Papadopoulos. Der er ingen beviser for, at det skulle være tilfældet.

Men måske er det derfor, at justitsminister Barr også er mødtes med den italienske regering sidste fredag. Om de talte om Joseph Mifsuds forsvinden, vil justitsministeriet dog hverken af- eller bekræfte over for The New York Times.

Hvad går undersøgelsen ud på?

Siden FBI og Robert Mueller begyndte at undersøge hans forbindelser til Rusland, har Donald Trump talt om en »heksejagt« mod ham. Og selv om undersøgelsen efter to års arbejde konkluderede, at Trump ikke havde praktiseret aftalt spil med Rusland, er han stadig opsat på at »efterforske efterforskerne«, har han tidligere forklaret.

I maj gjorde han det klart, at han håbede, at justitsminister Barr også kiggede uden for USAs grænser i sin undersøgelse.

»Jeg håber, at han vil kigge på Storbritannien, og jeg håber, at han vil kigge på Australien, og jeg håber, at han vil kigge på Ukraine. Jeg håber, han vil kigge på alt, for der er blevet udført et fupnummer mod vores land,« sagde han dengang ifølge The Guardian.

Barr har både foretaget oversøiske ture til britiske efterretningsfolk og italienske embedsmænd for at bede om deres hjælp til efterforskningen, skriver Ritzau.

Imens gennemgår statsadvokat John Durham de amerikanske efterretningstjenesters undersøgelse af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016.