I Sverige er det krænkende at sige »tosset«

Säter Kommune i Sverige må ikke få patent på sloganet »Jag är tokig i Säter«, fordi det er anstødeligt. En borger anmeldte kommunen til ombudsmanden for at krænke de psykisk syge.

Den store retspsykiatriske hospital i Säter har 88 sengepladser. Syv af ti afdelinger er højsikringsanlæg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er tossig med Middelfart!« eller »Risskov er sindssygt feej!« er måske ikke de mest mundrette byslogans, men ville de blive afvist som krænkende i Danmark?

Det er sket for den svenske kommune Säter, som huser et stort behandlingscenter for psykiske lidelser. Den retspsykiatriske afdeling nævnes ofte i medierne, og i resten af Sverige er bynavnet Säter knyttet tæt sammen med psykiatrien. Så for seks år siden besluttede byrådet at lave positivt »spin« på byens stærkeste image ved at vælge kommunesloganet  »Jag är tokig i Säter« - Jeg er tosset med Säter.

Den svenske Patent- og Varemærkestyrelse har nu ophævet mønsterbeskyttelsen af sloganet med den begrundelse, at formuleringen er anstødelig. Det skriver det svenske »Dagens Media«.

Afvisningen af sloganet sker, efter at en borger klagede til Rigsombudsmanden, JO, over sloganet, som han finder krænkende både mod de sindslidende og deres familier.

»Säter er stærkt præget af sygehuset og mange, der har haft slægtninge indlagt, er blevet mobbet med det. Der har været chikane, som er gået i arv i generationer. Vi har mange mennesker i Säter, som har psykiske problemer, og dette slogan river op i gamle sår. Det er skammeligt,« sagde Matts Andersson til Dalarnas Tidning, da han sendte sin klage til ombudsmanden efter flere års indædt kamp imod kommunesloganet.

Afgørelsen i Patent- og Varemærkestyrelsen kan ikke forhindre kommunen i fortsat at bruge sloganet, og kommunen ser da heller ikke ud til at have planer om at opgive sit slogan, der umiddelbart efter sin lancering blev valgt til Sveriges bedste kommuneslogan.