»I skal ikke undre jer, hvis vi om tre år kun er 100 i den konservative gruppe i Forbundsdagen«

Migrationspolitikken skaber igen furore i Tyskland. Denne gang er det FNs migrationspagt, der skiller vandene. Pagten er torsdag på dagsordenen i Forbundsdagen og igen senere på året for at inddæmme diskussionen.

FNs migrationspagt har udløst stor debat i en række lande. I sidste uge meddelte Østrig, at landet ikke vil underskrive pagten. I denne uge har debatten ramt Tyskland. Pagten blev færdigforhandlet af alle FN-lande, med undtagelse af USA, i juli. Siden har blandt andre Australien, Polen og Ungarn vendt sig imod pagten. Den nye pagt regulerer kun migrations- og ikke flygtningepolitikken. I august ankom migranter fra Afghanistan til den græske ø Lesbos. Ifølge FN døde 1.500 flygtninge og migranter i de første syv måneder af 2018 i forsøg på at krydse Middelhavet til Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS / AFP / scanpix

Egentlig var det slet ikke planen, at sagen skulle diskuteres i det tyske parlament. Men efter at Østrigs kansler, Sebastian Kurz, i sidste uge meddelte, at han ikke vil godkende FNs migrationspagt, er sagen blevet en varm kartoffel for Angela Merkels regering.

I går skabte pagten intern splid på et gruppemøde i CDU/CSU, og torsdag har Alternative für Deutschland udvirket, at den bliver diskuteret i Forbundsdagen.

Pagt fra juli

I juli 2018 gav alle FN-landene med undtagelse af USA håndslag på, at de vil indgå en pagt for, hvordan verdens over 258 millioner migranter skal behandles, og hvordan illegal migration kan bekæmpes.

Flygtningepolitikken er reguleret i flygtningekonventionen fra 1951, men det var blandt andet FNs generalsekretær Antonio Guterres' vurdering, at der også er brug for et internationalt samarbejde om migration.

Allerede i december 2017 trak USA sig fra forhandlingerne, og siden har en række lande også vendt pagten ryggen. Ud over Østrig drejer det sig om Australien, Polen, Ungarn og Schweiz, mens flere lande overvejer deres tilslutning.

Efter planen skal landene, inklusive Danmark, underskrive pagten i Marokko 10.-11. december 2018.

Strid i Tyskland

I denne uge ramte debatten for alvor Tyskland. Efter at ikke mindst Alternative für Deutschland havde taget temaet op, meddelte udenrigsministeriet, at pagten var udsat for »fake news«.

Jens Spahn, Tysklands sundhedsminister, CDU

»Det er vigtigt, at Tyskland beholder sin nationale suverænitet og selv kan styre og begrænse migrationen.«


Derefter forsøgte en af kandidaterne til CDUs formandspost, sundhedsminister Jens Spahn, at trække pagten ind i opgøret om, hvem der skal afløse Angela Merkel:

»Det er vigtigt, at Tyskland beholder sin nationale suverænitet og selv kan styre og begrænse migrationen,« lød det fra Spahn i avisen Welt am Sonntag.

Tirsdag blev pagten genstand for en heftig debat i CDU/CSUs gruppe i Forbundsdagen. Flere påpegede, at pagten blander legal og illegal migration, og at de ligesom Østrigs Sebastian Kurz frygter, at lande ikke længere selv kan bestemme deres migrationspolitik.

Merkel intervenerede

Efter at blandt andre kansler Angela Merkel slog fast, at pagtens formål er »at inddæmme den illegale migration«, gav et stort flertal af CDU/CSU-gruppen deres støtte.

En af gruppens næstformænd, Stephan Harbarth (CSU), fremførte, at Tyskland har en interesse i, at andre lande hæver deres minimumsstandarder for, hvordan de behandler migranter. Tysklands høje standarder var nemlig en af grundene til, at Tyskland udsættes for et »betydeligt migrationspres«.

Ligesom Merkel lagde Harbahrt vægt på, at der decideret står i pagten, at den ikke er retligt bindende og dermed ikke påvirker landenes suveræne ret til at bestemme deres egen migrationspolitik.

To gange i Forbundsdagen

Torsdag diskuterer Forbundsdagen for første gang migrationspagten efter pres fra AfD. Efter tirsdagens møde i CDU/CSU blev det klart, at Merkel-regeringen inden underskriften i december vil fremlægge et beslutningsforslag i Forbundsdagen. I princippet kræver regeringens underskrift ikke parlamentets tilslutning, men efter den heftige debat har Merkels parti besluttet at ændre kurs.

I tyske medier refereres der her til, at sporene fra september 2015 skræmmer, hvor regeringens beslutning om ikke at lukke grænserne for syriske flygtninge aldrig var genstand for debat i parlamentet.

I beslutningsforslaget, som nu skal diskuteres med regeringspartneren SPD, vil CDU/CSU slå på, at pagten ikke er bindende, men alligevel vil kunne bruges til at inddæmme illegal migration og styrke muligheden for kontrol med grænserne og for at sende migranter tilbage til oprindelseslandene.

CSUs gruppeformand, Alexander Dobrindt, kritiserede tirsdag den ansvarlige minister, udenrigsminister Heiko Maas, hårdt for at have svigtet sin kommunikationsopgave om pagten. Også derfor var det nødvendigt at aflive myter i Forbundsdagen.

Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, der her ses til SPDs krisemøde i søndags, er blevet kritiseret hårdt af kræfter i CDU og CSU for at have svigtet sin kommunikationsopgave om migrationspagten. Sachsens ministerpræsident, Michael Kretschmer, spurgte f.eks. i denne uge, hvordan man dog kunne agere så teknokratisk i et så følsomt spørgsmål. Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER / EPA / scanpix.

Debatten fortsætter

Torsdag vil AfD insistere på, at »den absurde pagt ikke bliver underskrevet«, og også flere konservative vil fortsætte kampen. Flere sætter spørgsmålstegn ved regeringens argument om, at pagten ikke er bindende, når regeringen samtidig fremfører, at den kan bruges til at løfte minimumsstandarder i andre lande.

Ifølge Die Welt forlod et medlem fra CSU, Silke Launert, mødet tirsdag med følgende advarsel til sine partifæller: »I skal ikke undre jer, hvis der om tre år kun sidder 100 i CDU/CSUs gruppe.«

Efter det seneste forbundsdagsvalg for godt et år siden består CDU/CSU-gruppen af 246 medlemmer.