I Mosul sidder en aktivist og lytter til en jødisk violinist

Midt i Mosul sidder en aktivist og lytter til den israelsk-amerikanske violinist Itzhak Perlman.

Tegning: Rasmus Bregnhøi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Han forsøger at holde bragene fra bomberne på afstand med violintemaet fra holocaustfilmen »Schindlers Liste«.

Selv hos en irakisk aktivist, der har trodset Islamisk Stat med livet som indsats i mere end to år ved at rapportere om hverdagslivet i kalifatet, sætter forventningen om det endelige slag i Mosul sine spor.

Bloggeren, der kalder sig MosulEye, er begyndt at opveje sine hårde faktuelle oplysninger om Islamisk Stats overgreb i Mosul med personlige fortællinger.

MosulEye beskriver sig selv som en aktivist og en historiker. Hans utrættelige opdateringer på Facebook og Twitter har været med til at vise et glimt af livet inde i Islamisk Stat. Og selv om han kritiseres af andre aktivistgrupper for at favorisere den irakiske hær, bekræfter de hans tilstedeværelse i Mosul og nikker genkendende til mange af hans rapporter.

Alle kan mærke, at krigens store slag nærmer sig. For nylig blev en aktivist fra medieorganisationen Sound&Picture såret i et af koalitionens angreb på byen. Og MosulEye er begyndt at skrive om, hvordan han bruger den jødiske israelsk-amerikanske violinist Itzhak Perlmans musik til at fokusere på noget smukt midt i elendigheden. Han ved, at IS vil straffe ham med døden, hvis de opdager, at han lytter til musik.

»Jeg lytter til Itzhak Perlman og lærer om hans smukke forhold til sit instrument. Jeg har altid spurgt mig selv, hvordan et menneske kan skabe noget så smukt ud af ruinerne,« skrev MosulEye for nylig.

Han fortæller sine læsere om, hvordan han ikke ønsker at skrive om frygt og antyder endda, at han måske ikke vil leve til at se sine drømme blive realiseret. Det kommende slag i Mosul by får ham til at skrive anderledes: Stadig om Islamisk Stats daglige rutiner. Om hvordan IS-jihadisterne ransager civiles huse og opretter kontrolposter. Om hvordan de tvinger unge mænd til fronten, hvorefter mindre end halvdelen kommer tilbage. Men i stigende grad skriver han også om følelser, om håb. Alt sammen til tonerne af Perlmans stradivarius.

»Jeg drømmer om at åbne et operahus i Mosul, en musikskole, en balletskole. Jeg drømmer om at se alle mulige skulpturer over alt i Mosul,« skrev han for nylig.

I mellemtiden er den irakiske hær allerede trængt ind i Mosuls østlige kvarterer, og MosulEye fortsætter sine daglige opdateringer.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten

Tegning: Rasmus Bregnhøi Fold sammen
Læs mere