I Kina masseres sygdommene væk

Studerende fra hele verden valfarter i disse år til Kina for at lære traditionel kinesisk naturmedicin. Heriblandt massage og akupunktur, som er blevet meget populært i Vesten.

Mange studerende fra Vesten kommer på studieophold på det kinesiske hospital, der har til huse i en gammel firlænget bygning med en solbeskinnet gårdhave i midten.<br>Foto: Beijing<br>Massage Hospital Fold sammen
Læs mere

De hvide kitler står bøjet over patienterne, som ligger på en lang række med hovedet nede i madrassen. Nogen med en albue i ryggen, andre med en tommelfinger boret ned i nakkehvirvlen. Umiddelbart virker det utroligt, at denne type traditionel kinesisk massage kan behandle over 100 forskellige sygdomme hos både børn og voksne lige fra rygproblemer til nervesygdomme og sukkersyge.

Men Beijing Massage Hospital baserer sine behandlingsteknikker på 5.000 års gammel kinesisk visdom, og stedet er et af de mest anerkendte og specialiserede hospitaler i Kina. Det ligger smukt og fredeligt gemt i en snæver sidegade i Beijings gamle Hutong-kvarter og er bygget op omkring et 100 år gammelt traditionelt kinesisk hus (Siheyuan) med fire længer og en gårdhave i midten, som engang tilhørte den kejserlige læge Wang Han Qing.

I dag er patienterne hovedsagelig almindelige men­ne­sker samt en række embedsmænd og nyrige forretningsmænd. De fleste kommer med arbejdsskader såsom dårlig nakke, ryg og lænd, og nogle kommer endda, før de bliver syge.

»Mange kommer her, fordi de har det dårligt uden at være syge. De føler sig måske presset og får en massage en gang om ugen for at få det bedre og forebygge,« siger Yang Yang, som er talskvinde for hospitalet.

Vesten skeptisk
Mens der stadig er udbredt skepsis over for alternative behandlingsformer i Vesten, så er traditionel kinesisk naturmedicin så stor en del af kulturen i Kina, at den officielle sygesikring dækker 80 pct. af behandlingens pris, hvis man vel at mærke har en sygeforsikring. Men det er også den vej, det går i Danmark, hvor interessen for alternative behandlingsformer er stærkt stigende.

Det dokumenterer en Gallup-undersøgelse, som Berlingske Tidende for nylig fik foretaget. Den viste nemlig, at 63 pct. af de adspurgte danskere mener, at sygehusene i Danmark bør tilbyde alternative behandlingsformer, så akupunktur eller zoneterapi tilbydes på lige linje med en operation eller behandling med antibiotika.

Blinde massører
Beijing Massage Hospital har siden åbningen i 1958 benyttet sig af blinde massører, som er kendt for deres særlige evner, og hospitalet har i dag 70 massører, hvoraf 36 er blinde eller stærkt svagtseende. Fælles for dem alle er, at de er universitetsuddannet og har fået et års ekstra træning på hospitalet, før de får lov at behandle patienter.

På trods af navnet anvender lægerne på hospitalet også mange af de andre behandlingsformer, som indgår i traditionel kinesisk naturmedicin (TCM). For eksempel sugekopper, akupunktur og urter. Men det betyder ikke, at lægerne helt afviser vestligt medicin og moderne hospitalsudstyr.

De bruger både CT-scanner og røntgenapparater, og hospitalet har også et lille apotek med en blanding af vestlig medicin og kinesiske urter. Der er også en afdeling for fysioterapi med en blanding af vestlige og kinesiske teknikker. »Vores læger fastslår som regel diagnosen, før de tager et røntgenbillede, og de har næsten altid ret. Men det er godt, at de har muligheden for at dobbelttjekke og dokumentere det,« siger Yang Yang.

Selv om TCM endnu ikke er officielt anerkendt som en del af sundhedssystemet i Danmark og andre steder i Vesten, så er der ingen tvivl om, at interessen for det alternative generelt er stigende.

»TCM er generelt blevet mere populært i Vesten, og vi har nu mere end 100 udenlandske studerende,« siger Yang Yang, der også er ansvarlig for hospitalets uddannelsesafdeling.

Flertal af udlændinge
Tendensen går igen på de andre uddannelsesinstitutioner i Kina, og i dag er antallet af udenlandske TCM-studerende ifølge statsmediet Xinhua News større end antallet af kinesiske studerende.

For en af hospitalets ældste og mest erfarne læger, 63-årige Wang You Ren, har den voksende interesse betydet, at han på trods af sit svage syn har kunnet rejse rundt i verden og undervise i massageteknikker.

»Mange af de patienter, som kommer her, skulle ellers have været opereret, men vi kan klare mange ting med massage. Det er klart, at folk i Vesten gerne vil lære mere om kinesiske teknikker,« siger Wang You Ren, som har arbejdet på hospitalet, siden han var 16 år og har skrevet adskillige bøger om sit speciale.

Hjemmebesøg
Selv om han i dag er pensioneret, er han stadig tilknyttet som ekspert, og mange af de højtstående embedsmænd i Kinas regering bestiller ham til at komme hjem til dem og lindre deres smerter i ryg og nakke.

Men er der tale om mere alvorlige sygdomme, bliver patienterne indlagt, så de kan hvile sig og nyde de smukke og fredelige omgivelser på hospitalet samt få massage to gange tyve minutter hver dag.