I Kina dømmer de advokater

En kinesisk advokat og tre rettighedsaktivister blev tidligere på ugen dømt som de første i en kontroversiel sag, der har fået omfattende international kritik for at være politisk motiveret.

Ingen journalister fra vestlige medier har fået adgang til de højtprofilerede retssager mod kinesiske advokater og menneskeretsaktivister, som finder sted ved retten i Tianjin. På billedet holder sikkerhedsvagter journalister på behørig afstand af retsbygningen. Foto: Rolex Dela Pena/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sendte en chokbølge igennem den kinesiske advokatstand, da politistyrker sidste sommer indledte anholdelserne. 300 advokater og borgerrettighedsaktivister blev arresteret, og mange af de fængslede tilhørte den lille, men voksende gruppe af kinesiske advokater med speciale i borger- og menneskerettigheder. Altså de, der turde forsvare dissidenter og systemkritikere. Ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer var signalet ikke til at tage fejl af: Både i og uden for landets retsbygninger er det Kinas Kommunistparti, der har det sidste ord.

Siden juli sidste år er størstedelen af de 300 sat på fri fod. De resterende er i denne uge begyndt at modtage deres domme.

Tirsdag fik 55-årige Zhai Yanmin tre års betinget fængsel for undergravende virksomhed. Han erklærede sig skyldig og fortalte retten, at han blandt andet havde organiseret demonstrationer og skadet nationens sikkerhed, skriver China Daily. Udenlandske medier fik ikke adgang til retslokalet. Zhai Yanmin blev samtidig frataget retten til at være politisk aktiv i fire år, men slipper altså for at skulle i fængsel.

Syv år for at ville kritisere regeringen

Dette er dog ikke tilfældet for 66-årige Hu Shigen, der onsdag blev fundet skyldig i at have skadet den nationale sikkerhed og skabt social uro. Dommen lød på syv et halvt års fængsel. Ifølge anklagerne havde han organiseret aktiviteter, der manipulerede med offentligheden og stået i spidsen for en undergrundsbande med det sigte at kritisere regeringen.

Hu Shigen har længe været en kritiker af det kinesiske styre og modtog tilbage i begyndelsen af halvfemserne en dom på 20 års fængsel for at være kontrarevolutionær. Onsdag erklærede han sig skyldig i anklagerne.

Bliver man stillet for en dommer i Kina, er man så godt som sikker på at blive fundet skyldig. Det blev 99,92 procent af alle tiltalte i kriminalsager sidste år. Derfor vælger mange at samarbejde med anklagemyndigheden for at få nedsat straffen – og for at slippe ud af det pres de underlægges for at acceptere en tilståelse. Såvel sagen mod Zhai Yanmin som sagen mod Hu Shigen er blevet ført ved en domstol i den kinesiske storby Tianjin.

Syv år for at ville ændre det politiske system

Torsdag var turen så kommet til den mest prominente af de anholdte advokater. Han hedder Zhou Shifeng og står i spidsen for advokatfirmaet Fengrui i Beijing, der har været centrum for anklagerne fra de kinesiske myndigheder. Zhou Shifeng stiftede firmaet i 2007 og begyndte allerede året efter at føre sager, som de fleste andre kinesiske advokater ikke ville eller ikke turde have noget at gøre med.

Den første kontroversielle sag var på vegne af familier, hvis babyer var blevet forgiftet af modermælkserstatning fremstillet af en statsejet virksomhed. Siden repræsenterede Fengrui blandt andre den kinesiske kunstner Ai Weiwei og medlemmer af meditationsbevægelsen Falun Gong, der er forbudt i Kina. Selskabets advokater er i den kinesiske presse blevet beskrevet som en kriminel bande, der på ulovlig vis organiserede protester og fabrikerede rygter.

Torsdag hed det i dommen, at Zhou Shifeng var blevet påvirket af anti-kinesiske kræfter og havde ideer om at ændre Kinas politiske system. Han stod ligeledes anklaget for undergravende virksomhed. Dommen lød på syv års fængsel.

»Jeg undskylder til alle 90 millioner medlemmer af Kinas Kommunistparti, og jeg undskylder til den kinesiske regering,« udtalte Zhou Shifeng under retssagen.

Spørgsmålet er så, om det nu også er Zhou Shifeng, der har skrevet den udtalelse, han læste op fra. Undskyldninger af den type bliver ofte brugt som propaganda og er på det seneste dukket op i flere sager. I mindst to tilfælde inden for de sidste par måneder er det kommet frem, at lignende tilståelser har været instrueret fra ende til anden.

Domstolen i Tianjin sluttede ugen af med at idømme en tredje aktivist med tilknytning til advokatfirmaet Fengrui en straf på tre års betinget fængsel.

EU, USA og FN har udtalt skarp kritik af de kinesiske fængslinger. Fredag lød det fra EUs udenrigstjeneste, at Kina bør overholde menneskerettighederne og droppe alle an­klager mod de implicerede.

»EU opfordrer til øjeblikkelig løsladelse af dem, der lige er blevet dømt og genindsættelse af deres ret til at udøve deres erhverv. Alle stadig verserende anklager mod de andre advokater og menneskerettighedsforkæmpere tilbageholdt siden juli 2015, bør droppes,«hedder det i udtalelsen fra EUs udenrigstjeneste.